Tekst objavljen: 19.07.2022 11:55        


Epl je još jedan u nizu tehnoloških giganata koja je ograničila planove za zapošljavanje i potrošnju, uz obrazloženje da je “Silicijumska dolina zabrinuta zbog recesije u narednim mesecima”

I Epl pauzira zapošljavanje: Silicijumska dolina u strahu od recesije


Proizvođač iPhone-a nastoji da ograniči rashode i rast radnih mesta u nekim od svojih odelenja, izvestio je Bloomberg.

Oprezniji stav oponaša pristup njegovih tehnoloških konkurenata – uključujući Amazon, Alfabed t i Majkrosoft – koji su svi preduzeli korake da uspore potrošnju i zapošljavanje.

Vest je izazvala pad vrednosti akcija kompanije i povećanu strepnju oko kvartalnih rezultata koji ove nedelje treba da budu objavljeni. Kompanijama će biti teško da uvere nervozne investitore. IBM je, doduše, zabeležio rast prodaje bolji od očekivanog, ali su njegove akcije kasnije zabeležile pad.

Eplov broj zaposlenih stalno je rastao tokom protekle decenije. Za sada, većina najvećih tehnoloških kompanija ne govori o ukidanju poslova, već samo o smanjenju stope zapošljavanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


A ukupni rast radnih mesta u SAD nije zastao. Platni spiskovi su u junu porasli za 372.000, nadmašivši procenu od 265.000, a radna mesta u proizvodnji su pomogla da se povećaju rezultati privrede. SAD su u junu dodale 25.000 novih radnih mesta samo u informatičkoj oblasti.

Ipak, pojedine tehnološke kompanije idu korak dalje, pa se odlučuju i za ukidanje nekih radnih mesta. To uključuje i Majkrosoft, koji je prošle nedelje rekao da eliminiše neke pozicije kao “deo reorganizacije”, prenosi Bankar.me.

Smanjenje utiče na manje od jedan odsto njegove radne snage od 180.000 ljudi, a Majkrosoft i dalje očekuje da će godinu završiti sa povećanim brojem zaposlenih, što znači da je na drugoj strani zapravo povećao zapošljavanje. U maju je usporeno zapošljavanje u odeljenjima zaduženim za Windows, Office i Teams, podseća Bloomberg.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apple zapošljavanje Silicijumska dolina recesija sjedinjene američke države it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana