Tekst objavljen: 16.12.2013 8:30        


Dok se u Evropi na božićnim rasprodajama garderoba nudi po cenama nižim bar za 70 odsto, kod nas popust jedva dostiže 30 odsto. Naši trgovci i na navogodišnjim sniženjima zarađuju 100 odsto, pa se zimski kaput čija je proizvodna cena 25 evra neće moći kupiti ispod 50-60 evra.

I na rasprodajama trgovci nas oderu za barem 100 odsto

I dok se u Austriji, Nemačkoj, Italiji... na rasprodajama može kupiti roba koja je i do 70 odsto jeftinija nego u redovnoj prodaji, građani Srbije o takvim sniženjima mogu samo da sanjaju.

Veliki problem za potrošače u Srbiji već godinama predstavljaju i takozvane lažne rasprodaje. Natpisi “Rasprodaja“, “Sale“ i slični često su samo mamci uz pomoć kojih trgovci zloupotrebljavaju sniženja tako što oglase 50 odsto niže cene, a onda upola cene ponude samo nekoliko artikala.

Jedan od načina za varanje kupaca su takozvane stalne akcije, kada na izlogu tokom cele godine piše “stalno sniženje od 50 odsto“. To je, smatraju stručnjaci, očigledna prevara koja ne postoji nigde u svetu osim kod nas.
Ovde je i dalje teško pronaći prava sniženja, gde se obuća i garderoba može pazariti za pet do 20 evra, kao što je to slučaj u, recimo, Mađarskoj ili Sloveniji.

Nedovoljno razvijena konkurencija, administrativne mere koje trgovcima poslovanje čine skupljim, poslovna politika prema kojoj je isplativije prodati manje po višoj ceni nego više po nižoj, kao i činjenica da se roba kupuje čak i kad sniženja nisu tako velika, razlozi su zašto su domaće rasprodaje manje primamljive od onih u inostranstvu.

- Za visoke cene kod nas su krivi i sami potrošači, kojima nije važan kvalitet, nego brend. Sve dok roba koja je i na sniženjima skupa ima kupce, cene neće padati, a ni trgovci neće biti primorani da snize marže. Trgovci znaju da će uprkos padu tražnje potrošači pred praznike otvoriti novčanike - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

U pojedinim radnjama već se mogu pronaći nešto jeftinije majice, pantalone, obuća i jakne. Trgovci objašnjavaju da prva masovna sezonska sniženja garderobe počinju od ponedeljka, kada će roba u proseku biti 30 odsto jeftinija.


- Sniženja startuju polovinom decembra, drugi talas “topljenja” cena očekuje nas krajem godine, a finalno sniženje obuće i odeće uslediće krajem januara. U februaru kupci će moći da pazare nešto od preostalih artikala tokom likvidacije, a u to vreme će se na rafove već useliti nove kolekcije - kažu trgovci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača Srbija cene potrošači kupovina rasprodaja lažna rasprodaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana