EUR 117,56 USD 106,06 CHF 109,52

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 24.01.20. :: 117.5388 rsd

Tekst objavljen: 15.09.2017 10:28        


Pojedine srpske banke odobravaju kredite i klijentima koji nemaju stalno zaposlenje, ali su uslovi za takve ljude nešto složeniji.

I nezaposleni mogu da dobiju gotovinski kredit

Nakon što su posle ekonomske krize drastično pooštrile kriterijume prilikom odobravanja kredita, banke su upale u problem sa viškom novca koji nemaju gde da plasiraju. Zbog toga su neke od njih i u Srbiji odlučile da prošire krug onih koji zadovoljavaju kriterijume za dobijanje pozajmica.

Krediti za nezaposlene
- Polaganje depozita
- Samo keš kredit
- Iznos zavisi od visine depozita
- Rok otplate zavisi od dužine oročenja

Krediti za zaposlene na određeno
- Sve vrste kredita
- Isti uslovi kao zazaposlene (iznos, kamata, rok otplate)
- Obavezno dostavljanje ugovora o radu
- Usklađivanje roka otplate sa rokom važenja ugovora o radu

Rešenje za sve građane kojima je novac preko potreban, a nemaju posao je da polože određeni iznos depozita na osnovu kojeg mogu da podignu kredit. I to samo gotovinski, dok im drugi bankarski proizvodi i dalje nisu dostupni. A u zavisnosti od visine depozita i roka oročenja, banka određuje koliko može da iznosi novčana pozajmica, kao i koliki je rok otplate kredita.

S druge strane, građani koji imaju bilo kakav honorarni posao su u boljoj poziciji. Oni mogu da konkurišu za bilo koju vrstu kredita. Kako objašnjavaju u Komercijalnoj banci, uslovi odobravanja plasmana za ovu grupu klijenata isti su kao i uslovi klijentima koji su zaposleni na neodređeno vreme, uz samo jedan izuzetak.

- Klijenti banke koji su zaposleni na određeno vreme i imaju redovna mesečna primanja, mogu aplicirati za bilo koju vrstu kreditnog proizvoda. Uslovi odobravanja plasmana za njih isti su kao i uslovi odobravanja klijentima koji su zaposleni na neodređeno vreme. Jedini izuzetak predstavlja obaveza dostavljanja ugovora o radu i usklađivanje roka otplate kredita sa rokom važenja tog ugovora - navode u ovoj banci i dodaju da konačnu odluku o odobrenju plasmana donosi nadležni organ banke.

U Adiko banci objašnjavaju da zakonska regulativa zahteva da obavezan deo dokumentacije prilikom odobravanja kredita bude i potvrda poslodavca o zaposlenju.

- Dok ne dođe do promene propisa, taj dokument će biti neophodan. Iako zakon dozvoljava da dokumentacija bude nepotpuna, banka se ne odlučuje na taj korak zato što bi to značajno poskupelo naše proizvode - naglašavaju u Adiko banci.

Ipak, kako dodaju, klijenti koji nemaju stalno zaposlenje, ali imaju honorarni posao, mogu da apliciraju za kredit uz prenos zarade.

- Uslov je da kod postojećeg poslodavca imaju više uzastopnih ugovora bez prekida. Iznos i rok su limitirani kreditnom sposobnošću klijenta i individualno se procenjuju - napominju u ovoj banci.

Inače, banke gotovo da više ne ostavljaju mogućnost uzimanja žiranta koji bi jemčio za kredit. Ovakva praksa pokazala se kao jako loša jer su se dugovi za koje su garantovali jemci teško naplaćivali, pa su banke imale velike gubitke.

NBS: Ne postoje pravne prepreke

U Narodnoj banci Srbije ističu da ne postoje pravne prepreke utvrđene propisima NBS da banke kreditiraju i građane koji nemaju zaposlenje.

- Za tu kategoriju korisnika finansijskih usluga nisu propisani dodatni uslovi koje moraju da ispune radi dobijanja kredita, u smislu postojanja obaveze polaganja depozita ili obezbeđivanja žiranata. Takođe, banke su dužne da uspostave odgovarajući kreditni proces i da u okviru tog procesa urede kriterijume i principe za odobravanje plasmana, kao i da procene kreditnu sposobnost dužnika i druge relevantne faktore - kažu u NBS.

12 komentara

 1. User image
  Goran crnomarkovic 16.09.2017 21:54

  Dali ima veze sa kreditnim broom ako je neko u kreditnom birou jel ima pravo

 2. User image
  marko 15.05.2018 19:04

  ima li neko informaciju kakav bi tretman bio za pomorce - ugovori su po 6-8 meseci sa odmorima 6-10 nedelja izmedju ugovora? Postoji li mogucnost stambenog kredita ili koji bi bio maximalni iznos kes kredita i i uslovi?

 3. User image
  Duda 29.05.2018 12:27

  Da li znate postoje li banke koje dsju gotovinski kredit za nezaposlene na osnovu hipoteke na nekrrtnine?

 4. User image
  Joca 31.07.2018 9:36

  Nisam zaposljen dali bi mogo da podignem kredit i kako.hvala

 5. User image
  Milos 23.08.2018 9:54

  Mora se uplatiti 300 eur ili 250,zavisi koji kredit se dize...ali morate imati nekog da vam bukvalno izadje u sustret ..a moze da se dobije

 6. User image
  aleksandra 16.10.2018 12:02

  Interesuje me koje banke daju kredite za nezaposlene i da li postoji mogucnost da se npr. polozi kao depozit 2000 Eura a uzme kredit od 4000 - 5000 eura.

 7. User image
  Ljiljana 31.07.2019 12:50

  Nezaposlena sam i kako mogu podici kredit kod vas i koji su uslovi

 8. User image
  Evica Iva 17.08.2019 21:47

  Postovani
  Koje banke u Srbiji daju kredit za nezaposlene...?
  Potreban mi je kredit od 5.000 eura na 12 meseca.
  U stabilnoj sam nogucnosti da ga otplacujem zato sto dobro zaradjujem. Kredit mi je potreban radi renoviranja kuce.

 9. User image
  Denis 09.09.2019 17:35

  Koje banke daju kredit za nezaposlene uz depozit?

 10. User image
  Natasa 03.10.2019 6:54

  Poštovani,
  Trenutno sam nezaposlena samohrana majka malog deteta i želela bih hitno da podignem kredit(start up)zbog osnivanja butika polovne garderobe u Beogradu. Molim Vas odgovorite mi koji su uslovi za takvu vrstu kredita i u kojoj banci bih mogla da dobijem kredit?Istraživala sam putem interneta pomalo i mislim da mi je sasvim dovoljan kredit od 3.000 do 5.000 eur koji bi mesečno otplacivala na par godina. ..
  Unapred veliko hvala!
  Srdačan pozdrav

 11. User image
  Pedja 08.10.2019 4:52

  Koje banke daju kredite za nezaposlene? I koje su mogucnosti. Imam solidna primanja 500 e mesecno ali nisam prijavljen. Trebalo bi mi 2000 evra na najvise pola godine otplate!? Moze i na neku kamatu uz ugovor na sudu

 12. User image
  Milena 26.10.2019 12:59

  Postovanje,nezaposlena sam radim privatno i potreban mi je kredit od100000 dinara,u kojoj banci mogu i koliki bi depozit bio za tu cifruMilena

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke krediti nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana