Tekst objavljen: 06.12.2013 12:59        


Fotografije voća koje su do sada mogle da stoje samo na ambalažama sokova u kojima ima najmanje 50 odsto voćnog sadržaja usvajanjem novog pravilnika o deklarisanju hrane mogu da budu nalepljene i na proizvode u kojima se voće nalazi samo u tragovima.

I voda sa 0,0001 posto voća može da se prodaje kao sok

Slika voća na flaši ili tetrapaku soka godinama je bila znak toga da potrošači na prvi pogled mogu da naprave bar neku razliku između šećerne vodice sa aromama i kvalitetnih sokova.

Danica Zarić, direktor IHIS nutricionizma, objašnjava da će deklaracije uskoro biti mnogo čitljivije. - Istina je da će na svim sokovima moći da bude istaknuto i voće, ali će zato svi oni koji žele da pročitaju deklaraciju na njoj videti sve ono što godinama nisu mogli - tačan procenat voća, alergene, količinu šećera... A ako je reč o mešavini sokova, videće tačno koliko vrsta voća u njemu ima - objašnjava Zarić.
U novom pravilniku o deklarisanju hrane ne postoji odredba po kojoj je isticanje slika voća bilo moguće samo kod onih proizvođača koji ga i koriste u proizvodnji.

Tako će sada i proizvođači koji u napitak dodaju svega 0,0001 posto voća na pakovanju moći da istaknu sočnu jabuku, pomorandžu ili breskvu.

Pojedini proizvođači smatraju da ova praksa predstavlja nelojalnu konkurenciju za mali broj onih koji prave kvalitetne sokove, a udruženja potrošača veruju da ova promena može da dovede potrošače u zabludu.

- Potrošači ne smeju da dopuste da ih stare navike navedu da kupe pogrešan sok. Proizvođači su ekspresno promenili ambalaže čim je usvojen pravilnik. Problem je što ni cena više nije pokazatelj kvaliteta, pa kupcima preostaje jedino da čitaju deklaraciju kako bi videli koliki je stvarno procenat voća u soku koji kupuju - objašnjava Goran Papović, predsednik NOPS-a.



Problem je što građani Srbije nisu navikli da čitaju deklaracije, a i oni koji to pokušavaju imaju problem sa presitnim slovima ili nejasnim objašnjenjima.

Nedavna ispitivanja su, inače, pokazala da svaki treći sok na našem tržištu nema onoliko voća koliko je istaknuto na ambalaži.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita potrošača prava potrošača potrošači kvalitet hrane namirnice životne namirnice voće sok sokovi voćni sok

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana