Tekst objavljen: 02.06.2017 13:10        


Putno osiguranje obavezno je kada letujete u inostranstvu, a građani imaju pravo na lečenje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, koje je za njih besplatno. Ali ono podrazumeva i određenu papirologiju. U slučaju da vam se žuri, rešenje je kupovina polise osiguranja u agenciji, što košta.

Idete na odmor? Evo koliko vas košta putno osiguranje

Dva su načina da dođete putnog osiguranja. Najbrži je kupovinom u agenciji, a u zavisnosti od osiguravajuće kuće sa kojom agencija ima sklopljen ugovor, zavise i cene, koje su šarenolike.

Od čega sve zavisi visina premije

Na iznos polise utiče i broj dana koji provodite na letovanju, kao i godine i visina pokrića zdravstvenih usluga, zatim da li je polisa individualna, grupna, ili porodična. Zato savet da se dobro raspitate, pre nego što uplatite polisu, jer možete da uštedite i nekoliko hiljada dinara.

- Putujem sa suprugom na Skijatos, jedanaest dana. U jednoj osiguravajućoj kući tražili su za nju koja ima 68 godina 1.600 dinara, a za mene koji imam 73 čak 4.200 dinara. Raspitao sam se i pronašao osiguranje za suprugu od 1.300 dinara, a za mene duplo jeftinije 2.600 dinara - kaže Miljko Milosavljević iz Zemuna.

U svakom slučaju, pripremite novac. Tako primera radi, individualno putno zdravstveno osiguranje koje pokriva 15.000 evra za deset noći košta oko devetsto dinara, porodica sa jednim detetom platiće od 1.900, a sa dvoje od 2.200 dinara.Uglavnom agencije limitiraju starosnu granicu za osiguranje do 75 ili 85 godina.

Besplatno preko RFZO

Ako vam se ne žuri a želite da uštedite novac, onda se naoružajte strpljenjem. Da bi mogli da se besplatno leče u inostranstvu, a na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, građani međutim moraju da pribave i odgovarajuće potvrde. Ukoliko putujete za Poljsku ili Veliku Britaniju potrebno je samo dokaz o osiguranju i pasoš. Za 20 država (videti okvir sa spiskom) sa kojima imamo zaključene sporazume o osiguranju neophodno je pre poslaska na put pribaviti dvojezični obrazac.

Države sa kojima Srbija ima potpisane sporazume:

Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska.

Procedura

Za ostale države sa kojima nemamo sporazum, mora se pribaviti Potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu. I obrazac i potvrda su besplatni.

Međutim, da bi ih pribavili treba vremena. Prvi korak je odlazak u Dom zdravlja kod izabranog lekara, koji vam daje mišljenje koje zajedno sa overenom zdravstvenom knjižicom predajete Lekarskoj komisiji Filijale RFZO kojih ima 34 širom Srbije. Na sajtu RFZO možete preuzeti potvrdu koju Vam popunjava izabrani lekar i zubar, koji vas neće pregledati, već će podatke uzeti iz vašeg zdravstvenog i stomatološkog kartona.-

Dvojezični obrazac odnosno potvrdu izdaje nadležna filijala RFZO, a na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije, da osoba ne boluje, odnosno da nije bolovala od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje. Odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacioniranu zdravstvenu ustanovu, uključujući trudnoću - kažu za "Blic" u Republičkom fondu za zadravstveno osiguranje.

Ukoliko Lekarska komisija odobri, dobijate polisu ali pri tome morate navesti zemlju u koju putujete i datum povratka sa putovanja. Ova potvrda važi na vremenski period od 90 dana od dana izdavanja. Prošle godine, 25.000 građana je iskoristilo ovu mogućnost. I preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje možete da uplatite dobrovoljnu polisu a oni ne ograničavaju koliko najviše godina moraju da imaju korisnici, pa se kod njih osiguravaju i devedesetogodišnjaci.

Uz kreditne kartice poklon putna osiguranja

Međutim, obratite pažnju ukoliko imate kreditne kartice. Banke za pojedine daju i poklon karticu putnog osiguranja, koja važi za čitavu porodicu vlasnika kartice kada letuju u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditna kartica osiguranje putno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana