Tekst objavljen: 12.05.2016 15:01        


Prekomerna globalna ponuda nafte, koja je izazvala sunovrat cena tog energenta, trebalo bi drastično da opadne u preostalom delu ove godine, pošto su požari poremetili proizvodnju u Kanadi, a tražnja u Indiji raste, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA: Pašće globalna ponude nafte u 2016, i to drastično

Tražnja za naftom širom sveta bi ove godine trebalo da poraste po solidnoj stopi, pri čemu će Indija biti "zvezda", nakon što je u prvom tromesečju ta zemlja učestvovala sa čak 30 odsto u ukupnom globalnom rastu tražnje, navodi se u izveštaju IEA, a prenosi agencija Frans pres.

"To dodatno ide u prilog činjenici da Indija preuzima od Kine ulogu glavnog tržišta na kom raste tražnja za naftom", dodaje se u izveštaju.

IEA je, takođe, uverenja da će se višak globalne ponude nafte drastično smanjiti u preostalom delu ove godine.

Katastrofalni požari u Kanadi, blizu grada Fort Mekmari, uzrokovali su smanjenje proizvodnje početkom ovog meseca, što će, prema ocenama IEA, rezultirati padom proizvodnje na nešto iznad 3,7 miliona barela dnevno u maju, što je skoro za milion manje nego na početku godinu.

Dešavanja u Kanadi, međutim, nisu prouzrokovala veći skok cena nafte, ocenjuje IEA.
Iran je, takođe, priredio iznenađenje, budući da je njegova proizvodnja porasla po većoj stopi od očekivane, nakon povrataka Teherana na tržište posle ukidanja sankcija toj zemlji.

Iranska proizvodnja nafte je u aprilu iznosila skoro 3,6 miliona barela dnevno, što je nivo koji je poslednji put viđen u novembru 2011. godine, pre pooštravanja zapadnih sankcija Teheranu, dodaje IEA.

Tržište nafte je mesecima pod pritiskom zbog prekomerne globalne ponude. Ipak, cene nafte su ove nedelje porasle na najviši nivo za šest meseci i trenutno se kreću iznad 46 dolara za barel, nakon što su početkom godine pale ispod 30 dolara.

Cene su, međutim, još uvek znatno ispod granice od 100 dolara za barel iz sredine 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta tržište nafte cena nafte IEA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana