Tekst objavljen: 17.06.2016 14:50        


Inspekcijski organi do kraja aprila ove godine otkrili su 510 stanova u kojima posluju neregistrovane firme, saopštio je NALED.

Ilegalne firme skrivali u čak 510 stanova

Kako se navodi, nakon kontrola podneto je 2.156 prijava za kažnjiva dela i 783 prekršajna naloga.

"Uz one koji za poslovanje koriste stambeni prostor, ukupno je otkriveno 4.744 nelegalnih firmi od čega 1.429 u prva četiri meseca 2016. godine", saopštio je NALED i dodao da je broj novoregistrovanih firmi posle kontrole povećan za 15,5 odsto.

Nadzor nad neregistrovanim firmama do prošle godine nije bio obaveza inspekcija što je, kako je ocenio NALED, štitilo biznise u sivoj zoni od kontrole i otvaralo put nelojalnoj konkurenciji i daljem prelasku u nelegalne tokove.

NALED je podsetio da je Zakonom o inspekcijskom nadzoru usvojenim prošle godine propisano da je provera nelegalnih subjekata obaveza svih inspekcija.

"Kvalitetna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru jedan od uslova za uspeh Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije na kojem je prošle godine NALED radio sa Vladom Srbije i čiji je cilj da do 2020. obim sive ekonomije smanji sa 30,1 odsto na 26,7 odsto BDP-a", navodi se u saopštenju.

Puna primena tog zakona počela je 28. aprila ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nelegalne firme inspekcija siva ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana