Tekst objavljen: 05.06.2022 18:00        


Rusija je ograničila izvoz plemenitih gasova, uključujući neon, kao recipročan odgovor na petu rundu sankcija koje je Evropka unija uvela Moskvi u aprilu, piše Raša tudej

Industrija čipova u novim problemima, Rusija zabranila izvoz neona


U vladinoj uredbi se navodi se da će do 31. decembra ove godine za izvoz plemenitih i drugih gasova biti potrebna saglasnost vlade, a na osnovu preporuke Ministarstva industrije i trgovine.

Plemeniti ili inertni gasovi, kao što su neon, argon, ksenon i drugi, ključni su u procesu proizvodnje poluprovodnika, koji se koriste za pravljenje mikročipova - elemenata neophodnih u elektronskoj, automobilskoj i industriji kucnih aparata.

Evropska unija je u aprilu zabranila izvoz poluprovodnika, mašina i druge opreme u Rusiju u vrednosti od 10 milijardi evra u okviru petog paketa sankcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


List Izvestija piše, pozivajući se na svoje izvore u vladi, da Moskva želi da podseti takozvane „neprijateljske“ zemlje da i one zavise od ruskog izvoza kada je u pitanju proizvodnja poluprovodnika. Rusija snabdeva globalno tržište sa optilike 30 posto neona koji se troši u svetu.

Od početka pandemije korona virusa vlada globalna nestašica poluprovodnika, izazvana problemima u lancu snabdevanja i privremenim obustavaljanjem proizvodnje u fabrikama zbog kovid mera.

Sukob u Ukrajini dodatno je pogoršao problem. Ukrajina, veliki izvoznik neona, prestala je da isporučuje taj gas na globalno tržište, zbog čega njegova cena vrtoglavo raste.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plemeniti gasovi rusija sankcije rusiji čipovi izvoz zabrana izvoza neon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana