Tekst objavljen: 09.07.2016 17:25        


Vest koja je zapalila društvene mreže - da su "Infostan" i "Telekom" oprostili dugove neplatišama, čime su svi oni koji uredno plaćaju račune praktično nasamareni, iz "Infostana" su dematnovali, a oglasilo se i Ministarstvo pravde. Oni takođe demantuju deo informacija, ali i saopštavaju da će do obustave u prinudnoj naplati ipak doći, samo ne za onaj broj građana koji mediji navode.

Infostan i Telekom opraštaju dugove neplatišama

- Dakle, istina je da će doći do obustave u prinudnoj naplati duga u određenom broju predmeta, ali to nije navedena cifra u naslovu teksta u listu "Politika" (650.000, prim. aut.). Konačan i tačan broj predmeta u kojima će nastupiti obustava, biće poznat nakon što se statistički urede evidencije sudova o izjašnjenjima izvršnih poverilaca, a što biti do kraja jula 2016. - navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

List "Politika" na naslovnoj strani donosi priču pod naslovom "Oprošteno 650.000 neplaćenih računa "Telekoma" i "Infostana" u kome se pozivaju na informacije sa sastanka sudija i predsednika sudova sa teritorije Apelacionog suda u Novom Sadu, kao i izjavu pomoćnice ministra pravde Nela Kuburović.

Ministarstvo pravde saopštilo je tim povodom i da je netačna informacija da je taj podatak saopštila pomoćnica ministra Nela Kuburović, na sastanku predsednika osnovnih i privrednih sudova u Novom Sadu. Njihovo objašnjenje celog slučaja sa oprostom dugova glasi ovako:

- Naime, u skladu sa novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, izvršni poverioci su imali rok do 1. jula 2016. godine da se izjasne da li žele da se njihovi postupci nastave pred sudom ili da se predmeti dodele u rad javnim izvršiteljima. U onim predmetima u kojima se izvršni poverioci nisu izjasnili, doći će do obustave postupka - navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Međutim, dodaje se, obustava postupka ne podrazumeva „opraštanja duga“, jer postoji veliki broj sudskih predmeta u kojima su dužnici već platili dug, ali koje sud nije „rasknjižio“, odnosno označio rešenim, ili poverioci nisu ranije o tome (da je njihov dug naplaćen) obavestili sud.

Takođe, ističe Ministarstvo, do obustave može da dođe i ukoliko su poverioci u međuvremenu prestali da postoje ili su dužnici umrli, a nasledinici nisu poznati. A taj broj biće poznat 1. jula.

"Infostan"- Nismo odustali od naplate

U saopštenju "Infostana" navodi se da to komunalno preduzeće nije odustalo od prinudne naplate starih dugovanja, niti je ikada doneta odluka o kojoj pišu pojedini mediji i dodaje da napalata dugovanja za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012. godine zapravo preneta na nadležne sudove."JKP Infostan tehnologije je imalo zakonski rok da donese Odluku da li će stari dugovi ostati u nadležnosti sudova ili će postupak preći u nadležnost izvršitelja. Doneli smo Oluku da će postupak naplate starih dugovanja i dalje sprovoditi nadležni sudovi kod kojih je i pokretan postupak.

Donošenjem navedene Odluke "Infostan" nije odustalo od prinudne naplate starih dugovanja. Na taj način, dugovanja za neplaćene komunalne usluge pre maja 2012. godine, za koja je uredno, u zakonskim rokovima pokretana prinudna naplata neće biti oproštena", ističu u Infostanu.

Međutim, vest da je do oprosta dugova došlo, navodi  "Politika". Prema saznanjima tog lista sa sastanka predsednika sudova u Novom Sadu, od ukupno milion i po svih izvršnih predmeta pred sudovima u Srbiji, najmanje 650.000 biće obustavljeno.

Taj broj će sigurno biti i veći jer, navodi list, još se prikupljaju podaci o tome kako su se poverioci izjasnili u roku koji je istekao 1. jula, kada je stupio na snagu novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju.


Pomoćnica ministra: Odustali su


List se poziva i na izjavu Nela Kuburović, pomoćnice ministra pravde, koja je na sastanku sudija i predsednika sudova sa teritorije Apelacionog suda u Novom Sadu izjavila da su za sada dva velika poverioca, "Telekom" i "Infostan", odustali od najvećeg broja svojih izvršnih predmeta u sudovima i na taj način oprostili dugovanja velikom broju građana.

- "Telekom" ima nešto više od 300.000 predmeta i odlučili su da u 300.000 premeta nastupi obustava, a ostaje oko 17.000-18.000 njihovih predmeta, koje će podeliti između izvršitelja i suda. U Beogradu će nastupiti obustava u više 350.000 predmeta "Infostana".

Tako ćemo imati rešene predmete na vrlo jednostavan način – rekla je Nela Kuburović, prenosi "Politika", a što je Ministarstvo pravde takođe danas demantovalo.

U "Infostanu" navode, pak, da je prinudna naplata dugova za neplaćene komunalne usluge do stupanja na snagu Zakona o izvršenju i obezbeđenju i uvođenja javnih izvršitelja u pravni sistem pokretana pred sudovima, u čijoj će nadležnosti i ostati oko 375.000 starih, nerešenih predmeta.

- JKP "Infostan tehnologije" će nastaviti saradnju sa javnim izvršiteljima, u skladu sa zakonskim propisima za sve nove predmete za koje bude pokretana prinudna naplata - zaključuje se u saopštenju tog komunalnog preduzća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
neplaćeni računi dug za infostan Telekom Srbija naplata duga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana