Tekst objavljen: 27.08.2015 13:33        


Svetska banka i Evropska komisija organizuju 3. i 4. decembra Balkan Venture forum u Zagrebu, na kome će se takmičiti 50 najboljih inovativnih kompanija i preduzetnika iz regiona, a za njihove programe investitori su pripremili fond od 250.000 evra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. 

Inovatori u biznisu konkurišu za fond od 250.000 evra

Koordinator projekta "Pioneers of the Balkans" (Pioniri Balkana) Marius Starke rekao je Tanjugu da se ovo takmičenje održava već pet godina sa ciljem da se povežu investitori sa početnicima i inovatorima u biznisu, napominjući da je veoma značajno za region što se ovom projektu priključila i Evropska komisija.

Starke je ocenio da u regionu ima sjajnih kompanija i napomenio da je do sinoć iz regiona stiglo 235 prijava za takmičenje, a od ukupnog broja iz Srbije je stiglo najviše - oko 40 odsto, zatim iz Makedonije 23, Hrvatske 21 odsto.

Takmičenje će se odvijati u dve faze - prvo će u Beogradu biti održano Belgrade Venture forum od 12. do 14. novambre, što je svojevrsno polufinale, a finalno takimčenje biće u Zagrebu na Balkan Venture forumu 3. i 4. decemba, objasnio je Starke.

Timovi će na takmičenju u Zagrebu imati po pet minuta za svoj nastup, pred publikom od 300 do 400 ljudi, a stručni žiri će sačinjavati predstavnici investicionih kompanija, objasnio je Starke.

Cilj je da se za najboljih 50 projekata na takmičenju u Zagrebu pronađu investitori, rekao je Starke i naveo da su fond od 250.000 evra obezbedili tri fonda - austrijski Speed Invest i češki J and T Ventures po 100.000 evra, a u projeka se uključio i investicioni fond Start Labs iz Srbije sa 50.000 evra.

Zbog velikog interesovanja, rok za dostavljanje prijava je pomeren sa 31. avgusta do 4. septembra, najavio je Starke.

Od 11. septembra do 11. novembra timovi će imati mogućnost da se dodatno edukuju i na takmičenju pokažu koliko su napredovali do polufinalnog takmičenja, a Svetska banka i Evropska banka će timovima u svakom trenutku omogućiti on line podršku kako bi se pripremili da uspešno nastupe pred investitorima, rekao je Starke.

Predstavnica Svetske banke Ana Paula Kazualito rekla je Tanjugu da ta međunarodna finansijska institucija pruža tehničku podršku za podsticaj inovacijama u biznisu, u saradnji sa drugim kompanijama i investitorima, i uz podršku Evropske komisije, EBRD i EIB.

Svetska banka sa drugim finansijskim organizacijama i institucijama nastoji da olakša pristup kapitalu za početnike u biznisu, pogotovo u inovativnim projektima, objasnila je Kazualito i dodala da podrška start up inovacijama podrazumeva i obuku početnicima u inovativnim projektima.

Uloga Svetske banke pre svega je da poveže inoavtivnim start up kompanijama i malim i srednjim preduzećima sa investitorima, rekla je Kazualito.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mala i srednja preduzeća svetska banka inovacije start up

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana