Tekst objavljen: 16.11.2015 14:11        


Inspekcija rada je tokom nadzora poslodavaca koji se bave preradom i konzervisanjem mesa i proizvodnjom mesnih prerađevina, kod 324 kontrolisana privredna subjekta zatekla 109 lica koja su radila na crno, saopštilo je danas Ministarstvo za rad. 

Inspekcija rada zatekla 109 radnika na crno

Kako se navodi, na radu je ukupno zatečeno 1.578 lica, od čega sa 109 poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.
Nadzori su vršeni u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

Najdrastičniji primeri rada na crno su, navodi se, utvrđeni u Šapcu, gde su kod jednog poslodavca, od 11 prisutnih lica, četiri radila na crno, a kod drugog poslodavca od četiri zatečenih radno angažovanih osoba, tri su radile na crno.

U Majdanpeku je kod jednog poslodavca zatečeno pet lica na radu na crno od 16 radno angažovanih, dok je u Rumi kod jednog poslodavca utvrđeno da sve tri radno angažovane osobe nisu prijavljene.
Na osnovu utvrđenih činjenica, inspektori rada su doneli rešenja o otklanjanju nepravilnosti i naložili poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa zatečenim radnicima na crno.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori su podneli 18 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli sedam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se navodi su, zbog prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori izdali i 19 prekršajnih naloga.

Inspekcija rada je donela 51 rešenje zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, kao i 70 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i tri rešenja o zabrani rada zbog neosposobljenosti zaposlenih za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu.

Otkriven je i privredni subjekt koji je obavljao neregistrovanu delatnost, a inspektor je doneo rešenje kojim mu je naložio da odmah pokrene postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno mu je obavljanje delatnosti ili aktivnosti do ispunjenja propisanih uslova.

Inspektorat za rad će, dodaje se, nastaviti sa merama prema registrovanim i neregistrovanim subjektima radi suzbijanja rada na crno, sive ekonomije, stvaranja zdravog privrednog ambijenta i jednakih uslova poslovanja za sve privredne subjekte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prekršaj poslodavci rad na crno zaposleni radnici radnici na crno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana