Tekst objavljen: 17.06.2016 14:12        


Dok god se investitori motivišu da ulažu u Srbiju zbog jeftine radne snage, a ne zbog pravno uređene države, bićemo na začelju Evrope po visini zarada i nezaposlenosti, tvrde sagovornici „Blica“.

Investitori ulažu u Srbiju zbog jeftine radne snage

„Investirajte u Srbiju, zemlju kvalifikovane, a jeftine radne snage“ deo je reklame na „Si-En-Enu“ koju su pre dve godine platili PKS i „Invest in Serbia“. Iako je reklama izazvala polemiku, i sindikati i poslodavci su saglasni da strane investitore u Srbiju privlači jeftina radna snaga više nego povlastice koje su po radnom mestu iznosile i do 10.000 evra.

Poznat je slučaju južnokorejske „Jure“, gde radnici pristaju na nehumane uslove i minimalnu platu da ne bi ostali bez posla. Slično razmišljaju i radnici širom Srbije koji, recimo, primaju na račun 21.000 dinara, a potom poslodavcu vraćaju i do 10.000 dinara ili godinama rade bez prijave PIO fondu i plaćenog staža.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jurij Bajec tvrdi da je investitorima najvažnije da ulažu u pravno uređenu državu s uslovima koje imaju razvijene zemlje poput Nemačke.

- Srbija to nema, pa je prinuđena da investitorima daje po nekoliko hiljada evra za svako novo radno mesto. Tako će biti sve dok ne rešimo komplikovane procedure za pokretanje biznisa i ne olakšamo dobijanje građevinske dozvole - kaže Bajec za „Blic“.

Država bi trebalo da bude Robin Hud, a ne Superhik.

Činjenica da je u Srbiji minimalna plata svega 170 evra i da po proceni svaki četvrti radnik zarađuje na crno dokaz su da je Srbija prikovana za samo dno Evrope, smatra profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković.

- Država bi trebalo više da se ponaša kao Robih Hud da kroz oporezivanje bogatih daje siromašnima, a trenutno više liči na Superhika, koji uzima od sirotih da bi dao moćnima - kaže Stojiljković.

VEĆI POREZI - ZA I PROTIV

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, tvrdi da bi trebalo smanjiti poreze na doprinose sa 65 na 40 odsto, što bi povećalo broj prijavljenih radnika.

Duško Vuković, potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije, smatra da bi valjalo povećati porez na dobit stranim investitorima pa im, ako su uspešni, vraćati novac kroz subvencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mala plata prava radnika radnici Srbija jeftina radna snaga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana