Tekst objavljen: 26.11.2022 16:00        


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je rekla da isplata premija za mleko za treći kvartal startuje u ponedeljak, i da će sve subvencije biti isplaćene do kraja godine

"Isplata svih subvencija za poljoprivredu do kraja godine"


Za RTS ona je poručila da je budžet Ministarstva poljoprivrede nikada veći, ta da 62 milijarde dinara ide na podsticaje u ovoj godini.

"Dodatnih 16,5 milijardi će biti isplaćeno na podsticaje u celosti. Mi smo već ove nedelje krenuli sa isplatama i preko četiri milijarde dinara smo isplatili", rekla je ona.

Dodala je da je u ponedeljak isplaćeno mleko za drugi kvartal, da je u utorak isplaćeno gorivo, u sredu osiguranje poljoprivrednim proizvođačima, dok su u četvrtak isplaćeni voćari.

"U ponedeljak ćemo već isplatiti mleko za treći kvartal i mogu reći da ćemo sigurno do polovine decembra utrošiti skoro čitav novac osim jedne mere, a to je dodatna mera proizvođačima suncokreta ", dodaje Tanaskovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ona je rekla da u ovom trenutku za meru za suncokret ima oko 35.000 zahteva za tu meru. Naglasila je da je prioritet Ministarstva uvođenje e-Agrara, te da će postojati kriterijumi za korišćenje svake mere podrške.

"Digitalizacija je neophodna u poljoprivredi i uopšte administraciji kako bi poljoprivrednicima olakšali život u smislu podnošenja zahteva, smanjili čekanja na šalterima sa jedne strane, a sa druge strane kako bi administracija bila brža, efikasnija i kako bi oni dobili sredstva u godini u kojoj su za ta sredstva i aplicirali", rekla je ona.

Govoreći o stanju u stočarstvu ministarka je rekla da svakodnevno dobija predloge stočara kako rešiti krizu, ali i ocenila da država i sada ne ulaže malo u tu proizvodnju.

"Sve ove mere koje se sporvode daju prioritet našim proizvođačima i domaćoj prizvodnji i to se pokazalo kao najvažnije da imate sve osnovne živote namirnice i sve druge u svojoj zemlji. Kao što vidite, svaka država koja ima svoju prozvodnju bolje prolazi u ovom trenutku", zaključila je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jelena tanasković domaća poljoprivreda državne subvencije isplata subvencija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana