Tekst objavljen: 16.05.2016 14:41        


Srbija je plasirana na 23. mestu po rasprostranjenosti mita i korupcije, rezultat je istraživanja revizorsko konsultantske kompanije EY (Ernst || Young).

Istraživanje EY: Srbija na 23 mestu po korupciji i mitu

Reč je o globalnom istraživanju koje je sprovedeno u 62 zemlje, a 39 odsto ispitanika ocenjuje da su mito i korupcija veoma prisutni u poslovanju kada su njihove zemlje u pitanju. Dodatni pritisak na vlade stvaraju pretnje od sajber kriminala, finansiranja terorizma i mogućnosti zloupotrebe propisa u Offshore zonama.

Zato, ističe se u izveštaju, rezultati istraživanja ukazuju na značaj povećanja transparentnosti prilikom utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija.

Kako je navedeno, oko 91 odsto ispitanika prosečno prepoznaje važnost utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija s kojima posluju, a u Srbiji samo 82 odsto. EY navodi i da se 83 odsto ispitanika slaže bi sudski postupci protiv pojedinaca pomogli da se snize rizici od prevara, mita i korupcije, a u Srbiji je 74 odsto ispitanika saglasno da će krivično gonjenje takvih rukovodioca smanjiti prevare, dok samo 10 odsto njih smatra da je zakonodavstvo spremno da donese presude.

Uzbunjivači su i dalje, pokazuje istraživanje, ključni za identifikaciju potencijalnih neregularnosti. Prema rezultatima istraživanja, 55 odsto kompanija ima uspostavljen sistem za prijavu potencijalnih neregularnosti u poslovanju. U nekim zemljama uzbunjivačima se nude značajne novčane nagrade za saradnju.

Po rezultatima istraživanja, odanost prema kolegama (22 odsto ispitanika iz Srbije) i lojalnost prema kompaniji (26 odsto ispitanika iz Srbije) razlozi su zbog kojih bi ispitanici odustali od prijave potencijalnih neregularnosti, što je nešto više od globalnog proseka.

Rezultati istraživanja su pokazali da, iako je sajber kriminal prepoznat kao velika pretnja na globalnom nivou, samo 32 odsto ispitanika iz Srbije slaže se sa ovim stavom. Navedeni procenat je značajno niži od globalnog proseka gde gotovo polovina finansijskih direktora vidi sajber kriminal kao ozbiljnu pretnju njihovom poslovanju.

Istraživanje pod nazivom "Kršenje pravila od strane kompanija - individualne posledice" rađeno je od oktobra 2015. do januara 2016. godine, a ispitano je 2.825 rukovodioca većih kompanija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mito korupcija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana