Zvanični kurs Evra za dan 26.11.20. :: 117.5787 rsd
Tekst objavljen: 04.03.2016 12:00        


Sektor za informaciono komunikacione tehnologije (ICT) u Srbiji i regionu jedan je od glavnih pokretača razvoja i rasta ukupnog BDP-a i najatraktivnija industrija za zapošljavanje mladih, istakli su učesnici konferencije IDC Predictions. Takođe su naveli da je važno praćenje globalnih trendova i osluškivanje potreba krajnjih korisnika usluga.

IT sektor- pokretač razvoja, važno praćenje trendova

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je na otvaranju skupa da je ICT sektor jedan od vodećih sektora razvoja i inovacija.

Kako je kazao, važna su predviđanja za razvoj sektora, kao i istraživanje tržišta, praćenje globalnih trendova u cilju da se bolje razumeju potrebe korisnika i osmisle valjane strategije razvoja.

Regionalna direktorka prodaje Microsoft poslovnih rešenja Tatjana Lukić rekla je da IT sektor i industrija i u Srbiji i regionu predstavlja jedan od glavnih pokretača razvoja i rasta ukupnog BDP-a i jednu od najatraktivnijih industrija za zapošljavanje mladih.

"Sa aspekta inovacije informacione tehnologije prednjače. Prednjače inovacije vezane za claud tehnologije i mnoge kuće predviđaju takvo poslovanje. Trendovi se menjaju i pritisak za smanjenjem troškova i produktivnost zaposlenih tera nas ka selidbi od investicija u hardver ka investicijama u softver i u znanje", rekla je ona Tanjugu.

Lukić je kazala da Srbija ne zaostaje mnogo za okolnim tržištima, a firme koje su lideri u svojim sektorima prepoznale su mogućnosti i prednosti investicija u informacione tehnologije i već preduzimaju takvu vrstu investicija, što im omogućava da budu lideri.

Lukić je kao primer navela tržište Bugarske, gde kako je kazala, samo postoji veliko prisustvo evropskih fondova i investicija koje pomažu domaćim preduzećima u investicijama u IT koje nisu ni jeftine ni lake.

"Približavanjem EU očekujem da mi kao država nađemo načine da dođemo do takvih fondova i kreiramo takve programe da bi omogućili našim preduzećima da investiraju i premoste taj jaz", rekla je Lukić.
Ona je kazala da je dobro što se kod mladih u Srbiji primećuje interesovanje i želja da se bave informacionim tehnologijama.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je Tanjugu da je Srbija imala veoma uspešnu digitalnu 2015. godinu i da smo završetkom procesa digitalizacije i prodajom spektra ostvarili uslove za dalju digitalnu transformaciju.

To će pre svega ove godine značiti više ulaganja u savremene tehnologije u obrazovanju i digitalnu transformaciju obrazovnog sistema i veće ulaganje, razvoj široko- pojasne mreže i napor da se u oblasti e- poslovanja i e- governmenta postignu što bolji rezultati.

"Suština je da su globalni trendovi takvi da bi svi elektronski servisi koji se razvijaju trebalo najpre da se stave u funkciju što lakšeg pristupa građanima i što lakšeg poslovanja", rekla je Matić.

Ona je navela da bi Zakon o elektronskom poslovanju trebalo da pruži osnov za uspešniji razvoj, kao i da ruralna područja dobiju istu šansu za razvoj.

"Trendovi u svetu su takvi da digitalna transformacija predstavlja izazov i za najrazvjenije zemlje sveta, tako da se mi suočavamo teže sa problemima, jer su potrebna značajna sredstva za to", istakla je Matić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
informacione tehnologije zapošljavanje maladih mladi mladi preduzetnici razvoj it sektora IT tehnologija Microsoft

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana