Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 01.02.2020 15:00        


Italija će i idućih nekoliko godina beležiti najslabiji ekonomski rast u Evropskoj uniji, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF) i preporučio vlastima te zemlje da iskoriste trenutno niske kamatne stope za smanjenje javnog duga

Italija će i narednih godina imati najslabiji rast u EU

Očekuje se da će treća najveća ekonomija Evrozone ove godine porasti 0,5 odsto, a nakon toga za 0,6 do 0,7 odsto, procenio je MMF u redovnim godišnjim konsultacijama na temelju člana IV.

"Te su prognoze najlošije u EU i odražavaju slab potencijal rasta. Materijalizacija nepovoljnih šokova, poput eskalacije trgovinskih sukoba, usporavanja ekonomija ključnih trgovinskih partnera ili geopolitičkih događaja mogla bi dovesti i do mnogo slabijih izgleda", upozoravaju u MMF-u.

Italija stagnira još od početka ovog veka, a u EU je jedina zemlja, osim Grčke, čiji se bruto domaći proizvod (BDP) nije vratio na nivo iz razdoblja pre finansijske krize 2007. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema MMF-u, italijanskom rastu pomoglo bi decentralizacija pregovora o platama, jačanje bankarskog sektora, smanjenje birokratije i ubrzanje pravosudnog sistema.

U MMF-u napominju i da bi bilo "izrazito preporučljivo iskoristiti trenutno niske kamatne stope" kako bi se preduzele mere za smanjenje velikog javnog duga Italije koji iznosi oko 135 odsto talijanskog BDP-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Italija BDP rast BDP-a EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana