Tekst objavljen: 04.10.2015 10:00        


Kada parlament usvoji izmene zakona o turizmu, inspekcija će moći da kazni, zabrani rad i oduzme licencu turističkim agencijama koje ne poštuju procedure, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Ljajić je za RTS rekao da je do sada inspekcija mogla samo da pokrene postupak, ali da je agencija nastavljala da radi dok se postupak ne okonča.

Izmenama zakona o turizmu do strože kontrole agencija

Ukoliko turista ne bude zadovoljan svojim aranžmanom, može da pozove predstavnika za turističku agenciju u mestu u kome se nalazi i dobije informacije na srpskom jeziku, što je novina.

Prema njegovim rečima, ako agencija ne poštuje procedure, inspekcija će moći da je kazni, zabrani rad i oduzme licencu, a do sada je inspekcija mogla samo da pokrene postupak, ali je agencija nastavljala da radi dok se postupak ne okonča.

Ljajić je rekao da trenutno nema mogućnosti za veći broj inspektora, ali da raznim metodama pokušavaju da kompenzuju njihov nedostatak.

Ministar kaže da je ponosan na to što niko od poslanika nije imao ozbiljne primedbe na predložene Izmene zakona o turizmu i da su svi poslanici prepoznali važnost turizmu.

Ljajić je istakao da to omogućava da turizam dobije svoje mesto na privrednoj mapi Srbije.
Ministar je istakao da još uvek postoji siva zona u turizmu i da je to još jedan od razloga za donošenje zakona.

"Problem turizma je loša infrastruktura, neophodni su bolji putevi, više aerodroma", rekao je ministar.
Ljajić smatra da su u akciji "Moja Srbija" prepoznate i nove turističke destinacije u Srbiji poput Prolom banje.

Iako Srbija nije apriori turistička zemlja, Ljajić kaže da ipak ima mnogo potencijala.
"Nemamo more, ali imamo banje, Dunav, Beograd...", naveo je Ljajić i dodao da je važno da je promenjena svest o turizmu.

Posle šest godina, kako je rečeno, Skupština Srbije po hitnom postupku menja zakon o turizmu. Od početka godine u republičku kasu od turizma slilo se 484 miliona evra što je za sedam odsto više nego prošle godine, a vaučeri u iznosu od 5.000 dinara opredelili su mnoge naše građane da odmor provedu upravo u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kontrola agencija domaći turisti domaći turizam turističke agencije novi zakon o turizmu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana