Tekst objavljen: 08.09.2015 14:35        


Zakonom o platnim uslugama definisano ko sve može da koristi privatne podatke građana. Moći će da skidaju novac sa štednje ili bilo kojeg bankovnog konta. Dostupno i MUP, sudovima, poreznicima.

Izvršitelji će imati uvid u sve račune dužnika

Izvršitelji u Srbiji, koji građanima zbog neplaćenih dugova uveliko blokiraju plate i penzije, uskoro će "svoje šape" moći da stave i na štedne i sve ostale račune dužnika u bankama.

Ovo im je do sada bilo prilično otežano, jer nijedna banka zbog čuvanja poslovne tajne nije smela da oda informaciju o računima svojih klijenata. Međutim, kada od oktobra zaživi takozvani Jedinstveni registar računa fizičkih lica pri Narodnoj banci Srbije, izvršitelji će, kao nadležan javno-pravni organ, moći od NBS da dobiju spisak svih računa koje konkretni dužnik ima.

Doduše, i dalje neće znati sa koliko novca dužnik raspolaže, ali mu neće biti problem da sprovede prinudnu naplatu sa svih njegovih računa u konkretnim bankama.

LIČNI STEČAJ

Formiranje jedinstvenog registra računa građana u perspektivi ima još jedan značaj - Srbija se, sporazumom sa MMF, obavezala da će uvesti lični stečaj građana, za šta je neophodno postojanje upravo ovakve zbirne evidencije.

Sudeći prema akcionom planu koji je država usvojila za rešavanje problematičnih kredita, instituciju ličnog stečaja trebalo bi da dobijemo do kraja iduće godine.


- I do sada su pojedini izvršitelji umeli, na njima znane načine, sitnim koruptivnim radnjama da dođu do informacije da dužnik koga jure u određenoj banci poseduje račun. Međutim, banka je mogla da blokira sredstva svog klijenta samo ako joj izvršitelj dostavi sudski nalog - objašnjava za "Novosti" pravnik koji je želeo da ostane anoniman.

- Ali, to su bile retke situacije, jer su izvršitelji baš morali dobro da se pomuče kako bi saznali u kojoj od 30 banaka njegov dužnik ima štedni račun.

Kada od 1. oktobra počne primena Zakona o platnim uslugama, koja podrazumeva formiranje i novog objedinjenog elektronskog registra računa građana, izršiteljima će posao biti znatno olakšan. Imaće pravo da dugove namiruju čak i od oročene štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Naravno, štednja je u bankama zaštićena za sve vreme oročenja - objašnjava naš sagovornik.

- Međutim, čim period oročenja prođe, izvršitelj će moći da se namiri od tog novca.Jedinstveni registar računa fizičkih lica neće sadržati podatke o stanju i promenama na računu. Ali će sadržati spisak svih tekućih, štednih i drugih računa u svim bankama, datum otvaranja računa, adresu prebivališta građana, jedinstveni matični broj građana ili broj pasoša za strance.

Prema navodima iz NBS, ovaj registar vodiće se pri odeljenju prinudne naplate NBS. I, za razliku od podataka iz jedinstvenog registra preduzeća i preduzetnika, koji su javni, informacije o građanima i potrošačima neće biti javno dostupne, a moći će da ih dobiju, na osnovu pisanog zahteva, MUP, sudovi, tužilaštva, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca i pomenuti - izvršitelji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnik klijenti banka privatni računi građana sudski izvršitelji jedinstveni registar računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana