Tekst objavljen: 22.08.2015 10:03        


Izvršni direktori 100 najvećih kompanija na londonskoj berzi u proseku zarađuju 183 puta više od običnih radnika sa punim radnim vremenom, navodi se u istraživanjima koje je sproveo istraživački centar "Hey-Pay".

Izvršnim direktorima 183 puta veće plate od radnika

Taj institut koji istražuje raspodelu prihoda, pokazuje da su šefovi u 2014. zaradili u proseku 4,964 miliona funti prema 27.195 funti, koliko je iznosila prosečna godišnja zarada radnika sa punim radnim vremenom, preneo je britanski BBS.

Iako se razlika u platama nije dramatično povećala u odnosu na period između 2014. i 2013. kada su direktori zarađivali 182 puta više nego prosečni radnici, ovaj iznos je mnogo veći u odnosu na zarade u 2010. kada su direktori zarađivali 160 puta više od radnika.

"Iznos plata zajedno sa bonusima je daleko veći u odnosu na ono što bi bilo razumno kad je reč o nagrađivanju i podsticanju direktora na još veći trud", izjavila je direktorka centra Debora Hargrivs i dodala da se pre radi o tome da su strukture korporativnog upravljanja u Velikoj Britaniji prepune slabosti i sukoba interesa.

Od 2013. kompanije u Velikoj Britaniji su obavezne da objavljuju iznose plata svojih direktora kao i da akcionarima daju obavezujući glas kada je reč o odlučivanju o njihovim platama.

Hargrivs je dodala da reforme još uvek nisu daleko odmakle, iako su pomogle da se bolje razume razlog zašto su direktorske plate tako velike.

"Zarade izvršnih direktora se znatno razlikuju od zarada ostatka društva, te se tako stvara mala elita ljudi čije su zarade astronomske", objasnila je Hargrivs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    milorad 22.08.2015 11:30

    Ovo je kapitalisticka nevidjena eksploatacija, jer izvrzni ne bi nisla uradili bez radnika koji prakticno sve rade!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hey-Pay plate direktora plate radnika kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana