Tekst objavljen: 17.09.2015 11:17        


Za unapređenje sistema javnih nabavki u Srbiji potreban je jači nadzor i kontrola nad nesavesnim naručiocima i ponuđačima, zajednički je zaključak okruglog stola o izmenama Zakona o javnim nabavkama, koji su organizovali Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i misija OEBS-a u našoj zemlji.

Jači nadzor nesavesnih naručilaca i ponuđača

Učesnici su se složili da su svakako potrebni javna rasprava i dijalog sa privredom kod sledećih izmena koje se planiraju 2017. godine.

Jedan od zaključaka diskusije je da je za izradu narednih izmena zakona potrebna podrobna analiza, pre svega mehanizama i ovlašćenja koje zakon daje nadzornim organima, i njihovo usklađivanje sa raspoloživim kapacitetima, u cilju efikasnog sprečavanja zloupotreba.

Takođe, istaknuto je da je paralelna izrada zakona sa podzakonskim aktima model koji bi doprineo pravnoj sigurnosti i predvidivosti implementacije od prvog dana stupanja zakona na snagu, saopšteno je iz AmCham-a.

Izvršna direktorka AmCham-a u Srbiji, Maja Piščević, rekla je da je ta asocijacija aktivan partner vlade u izmeni i unapredjenju regulative i njenoj doslednoj primeni.

"Od početka godine smo davali konstruktivan doprinos na deset zakona i pripadajuće podzakonske propise, i radovali smo se da iskustva naših članova - lokalna, evropska i globalna, podelimo i po pitanju dvogodišnje primene Zakona o javnim nabavkama", navela je Piščević.

Upravo zbog toga su, kako je rekla, bili zatečeni odsustvom javne rasprave na nacrt izmena, jer, dodala je, svi smo svedoci da javne rasprave doprinose i kvalitetu zakona i njihovoj doslednijoj primeni.

O prednostima postojećih izmena kao što su smanjivanje tereta administracije za savesne ponuđače i omogućavanje savesnim naručiocima da jednostavnije i efikasnije nabave potrebna dobra i usluge, ali i o njihovim nedostacima govorili su na panelu predstavnici AmChama, Uprave za javne nabavke i Komisija za zaštitu prava za javne nabavke.

U diskusiju su se uključili i predstavnici delegacije Evropske Unije, zatim Transparentnosti Srbija, Ambasade SAD u Beogradu, Svetske banke, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i kompanija članica AmCham-a koje su u Srbiju investirale više od 14 milijardi evra i koje zapošljavaju preko 100.000 građana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izmena zakona kontrola nabavki javne nabavke ponuđači Zakon o javnim nabavkama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana