Tekst objavljen: 23.11.2015 12:28        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, pošto su jak dolar i vest o rekordnom nivou svetskih zaliha izvršili pritisak na cene "crnog zlata". Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 84 centa na 41,06 dolara za barel, dok je za 51 cent pojeftinila i sirova nafta tipa "brent" na 44,15 dolara, takođe za januarske isporuke.

Jak dolar i prekomerne zalihe ruše cene nafte

Cene nafte su u petak pale na dvomesečni minimum, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila da su globalne komercijalne zalihe dostigle nivo od čak tri miliona barela, prenosi agencija Frans pres.

Sve veća očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) narednog meseca podići kamatne stope, prvi put u poslednjoj deceniji, uticala su na jačanje vrednosti dolara, što se odrazilo na pad cena nafte.

U proteklih godinu i po dana, svetske cene nafte su i više nego prepolovljene, budući da je globalna proizvodnja nadmašila tražnju, a IEA je u petak prognozirala da će svetska tražnja porasti za skromnih 1,2 miliona barela u narednoj godini.

Jak dolar čini da nafta izražena u toj valuti bude skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju i dovodi do pada cena, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frans pres nafta laka nafta zalihe nafte proizvodnja nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana