Tekst objavljen: 04.01.2023 16:00        


Japan je prestao da primenjuje striktne mere prema ruskoj nafti i prirodnom gasu

Japan se vraća uvozu ruske nafte


Japan se sprema da uveze prve količine sirove nafte iz Rusije u poslednjih više od pola godine, pošto vlada traži od uvoznika energije da prave zalihe goriva kako bi se izbegle buduće nestašice.

Brod "Aframak Zaliv Bajkal" uputio se ka Japanu nakon što je ranije danas utovario naftu sa polja Sahalin-2 na ruskom dalekom istoku, prema podacima o praćenju brodova koje je prikupila agencija "Blumberg".

Prema podacima o praćenju isporuka, Japan nije uvozio rusku naftu od maja 2022.Mada se Tokio pridružio zapadnim sankcijama prema Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, Japan je prestao da primenjuje striktne mere prema ruskoj nafti i prirodnom gasu.

Vlada je saopštila da je ruski izvozni projekat Sahalin-2 ključan za japansko snabdevanje tečnim prirodnim gasom, i da su proizvodnja i uvoz ruske nafte neophodni za stabilno poslovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prva pošiljka ruske nafte Japanu dolazi samodan nakon što je Moskva zabranila izvoz sirove nafte i rafinisanih proizvoda stranim kupcima koji se pridržavaju ograničenja cena, primećuje njujorška agencija.

Japan je prošlog meseca objavio da će pošiljke sa polja Sahalin-2 biti izuzete od limitirane cene koju su zveli Grupa sedam, EU i Australija. Ipak, ova zemlja je od početka rusko-ukrajinskog rata u velikoj meri smanjila uvoz nafte iz Rusije, naročito sa polja Sahalin-1, pošto rafinerije nastoje da diverzifikuju snabdevanje.

Japanska kompanija Taio Oil je kupac najnovije pošiljke iz Rusije, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog preduzeća Sahalin Enerdži.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta ruska nafta japan energetska kriza sankcije rusiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana