Tekst objavljen: 16.10.2015 9:30        


Pad cena benzina oborio je u septembru potrošačke cene u SAD drugi uzastopni mesec, pokazali su danas zvanični podaci u Vašingtonu. Američko Ministarstvo rada navodi da je indeks potrošačkih cena (CPI) prošlog meseca pao 0,2 odsto nakon pada od 0,1 odsto iz avgusta, dok je na godišnjem nivou indeks mirovao, prenosi agencija Frans pres.

Jeftin benzin oborio potrošačke cene u SAD

Podaci ukazuju na slabe inflatorne pritiske u vreme kada američka Uprava federalnih rezervi razmatra podizanje ključne kamatne stope sa nivoa blizu nule na kom se nalazi od kraja 2008. u cilju podrške oporavku ekonomije od ozbiljne recesije.

Cene energenata su u septembru pale 4,7 odsto, a ključni pokretač pada CPI bio je pad cena benzina od devet odsto, navodi ministarstvo.

Cene hrane su, sa druge strane, porasle 0,4 odsto, a osnovni CPI, kada se iz računice izbace cene hrane i energenata, porastao je 0,2 odsto u septembru.

Ministarstvo rada je juče saopštilo da su i proizvođačke cene u septembru pale zbog jeftinijeg benzina, što je najnoviji pokazatelj deflatornih pritisaka u američkoj ekonomiji.

Prema podacima ministarstva, indeks proizvođačkih cena (PPI) je u septembru pao 0,5 odsto posle stagnacije u avgustu, dok su, kada se izuzmu kolebljive cene hrane i energenata, osnovne cene pale 0,3 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvođačke cene SAD pad cena pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana