Tekst objavljen: 17.09.2015 11:53        


Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će novi zakon o legalizaciji objekata doneti jeftiniju i kraću proceduru i da će postojati dve opcije - ozakonjenje ili rušenje. Mihajlović je za RTS rekla da je država donela odluku da po službenoj dužnosti sprovede legalizaciju i da je to urađeno u javnom interesu građana Srbije.

Jeftinija i kraća procedura za legalizaciju

"Milion i po nelegalno izgrađenih objekata ugrožavaju zaista direktno legalno već izgrađene objekte", istakla je Mihajlović i dodala da postoji trend rasta broja nelegalnih objekata i da "moramo da podvučemo crtu".

Mihajlović je podsetila da mnogi prethodni zakoni nisu doneli prave rezultate i da umesto da bude manje nelegalno izgrađenih objekata, bio je njihov svakodnevni rast.

Prema njenim rečima, jedna od mogućnosti je da se ozakone objekti, a druga je mogućnost da se to ne uradi, zbog čega se na kraju snose posledice.

"80 odsto nelegalno izgrađenih objekata jesu stanovi i porodične kuće gde ljudi žive", napomenula je Mihajlović, ističući da je cilj pojeftinjenje i skraćenje procedure i da "nema više hrpe dokumenata". Oni koji su podneli zahtev za legalizaciju, kojih ima 770.000 u Srbiji, plaćaju administrativnu taksu, koja je fiksna i jednokratna i za objekte do 100 kvadrata iznosi 3.000 dinara, za 200 kvadrata iznosi 10.000, a do 300 kvadrata iznosi 20.000 dinara, objasnila je Mihajlović.

Druga grupa ljudi, koja nije predala nijedan zahtev, što je oko 700.000 ljudi, moraju da podnesu izveštaj o zatečenom stanju i uz to, da plate administrativnu taksu, naglasila je Mihajlović.

Komercijalni objekti do 1.000 kvadratnih metara ili preko 1.000 kvadratnih metara i te kako će platiti svoju naknadu, najavila je Mihajlović.

Ta naknada neće biti toliko velika kao što je bila u prethodnom zakonu, jer je želja da i oni ozakone svoje objekte, ali će se meriti milionima dinara, najavila je Mihajlović i dodala da za njih neće biti posebnih povlastica i da je reč o oko 20 odsto nelegalno izgrađenih objekata.

Zakon je jasan - inspekcija će popisati nelegalno izgrađene objekte, najavila je Mihajlović.
Govoreći o onima, koji nisu podneli zahtev za legalizaciju, Mihajlović je objasnila da postoje dve mogućnosti.

"Vi dobijete rešenje svakako o rušenju, ukoliko niste podneli zahtev i imate mogućnost da krenete odmah u proceduru i nabavite vaš elaborat i platite taksu, tako se ozakonite", objasnila je Mihajlović.
"Druga stvar je, naravno, ako to ne uradite, normalno je da ne možete da budete ozakonjeni i da će se krenuti u rušenje", najavila je Mihajlović.

"Ukoliko imate stan u zgradi i svi se ozakone, a vi nećete baš to da uradite, onda će porez na imovinu biti mnogo veći i sa druge strane, to jeste krivično delo i snosićete posledice krivičnog dela", objasnila je Mihajlović.

Oni koji imaju dokumenta i plate taksu, mogu za pet do 10 dana da ozakone svoj objekat, rekla je Mihajlović i dodala da će zakon biti usvojen do kraja oktobra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
legalizacija objekata legalizacija zakon o legalizaciji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana