Tekst objavljen: 11.09.2015 11:33        


Pad cena nafte, koji je nastupio nakon odluke Saudijske Arabije da zaštiti svoj tržišni udeo, odraziće se na proizvođače poput onih u SAD koji vade naftu iz škriljaca, zbog čega će naredne godine uslediti najveći pad proizvodnje u poslednjih gotovo četvrt veka, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA). 

Jeftinija nafta će ograničiti proizvodnju

Pojeftinjenje nafte je, takođe, uticalo na potrošače, pa bi tako rast tražnje nafte u ovoj godini trebalo da dostigne najviši nivo za poslednjih pet godina, navodi se u mesečnom izveštaju IEA, a prenosi agencija Frans pres.

Tržište nafte je u proteklih godinu i po dana bilo pod uticajem odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), predvođene Saudijskom Arabijom, da sačuva svoj uticaj i suprotstavi se proizvođačima nafte iz škriljaca, koji bi smanjenjem zavisnosti SAD od uvozne nafte, mogli da promene globalnu dinamiku.

Visoke cene nafte od preko 100 dolara za barel u 2013. godini omogućile su američkim proizvođačima iz škriljaca da primene skupe tehnologije za eksploataciju nedostupne nafte, što je omogućilo povećanje zaliha u SAD, koja je najveći svetski potrošač nafte.

Međutim, budući da su Saudijska Arabija i partneri iz OPEK-a odbili da smanje proizvodnju, cene sirove nafte su pale sa preko 100 dolara za barel na najniži nivo za poslednjih šest godina.

Naftna industrija, prema tvrdnjama IEA, počinje međutim da reaguje na niže cene nafte kroz smanjenje proizvodnje.

"Američka proizvodnja nafte će verovatno podneti teret pada cena. Posle rekordnog rasta proizvodnje od 1,7 miliona barela dnevno u 2014. godini, najnoviji pad cena će verovatno sprečiti nastavak rasta proizvodnje u SAD", zaključuje se u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta jeftinija američka nafta pad cene nafte zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana