Tekst objavljen: 08.06.2022 15:25        


Prema poslednjim podacima analitičke kompanije StatCounter, Chrome i dalje predvodi na polju internet pregledača sa tržišnim udelom oko 65 odsto, dok je drugo mesto iznenadilo mnoge

Još jedan internet pretraživač prebacio milion korisnika


Safari pregledač kompanije Apple ima više od milijardu aktivnih korisnika i nalazi se na drugom mestu sa tržišnim udelom od 19 odsto, odmah iza je Chroma koji ima 3,4 milijarde korisnika i dostiže udeo od skoro 65 odsto. Ova dva pregledača zajedno čine skoro 85 odsto svih aktivnih korisnika interneta.

Važno je napomenuti da su u ove procene uključeni korisnici desktop i mobilnih uređaja. U tom smislu, status Safarija kao podrazumevanog pregledača za iPhoneu i iPadu svakako igra značajnu ulogu u končanom ishodu ovih brojki. Isto važi za Chrome i Android.

Statistika je zasnovana na procentu tržišnog udela koji je zatim konvertovan u broj korisnika prema InternetWorldStats metrici.

Najinteresantnija stvar kod Safarija je što je to jedini veliki internet pregledač koji nije dostupan na najvećoj svetskoj mobilnoj platformi – Androidu, kao ni na najpopularnijem desktop operativnom sistemu na svetu – Windowsu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Apple je ranije imao šire ambicije kada je Safari u pitanju. Pregledač je bio dostupan na Windowsu sve do juna 2010. kada je kompanija odlučila da obustavi razvoj svog pregledača za ostale platforme.

Prema podacima StatCountera, Chrome ima približno 3,4 milijarde korisnika, zatim ide Safari sa nešto više od milijardu, na udaljenom trećem mestu je Microsoft Edge sa 212 miliona, dok je Firefox zauzeo četvrto mesto sa skoro 180 miliona korisnika.

Interesantno je da je Microsoft Edge tokom prošle godine zauzimao četvrtu poziciju i da je u prethodnih godinu dana prestigao Mozilin pregledač. Firefox, kojem su se okretali korisnici koje brine privatnost i podrazumevani na većini Linux distribucija, već neko vreme lagano gubi bitku sa pregledačima baziranim na Chromium pogonu kao što je Edge.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
safari internet web pretraživač internet pretraživač google chrome

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana