Tekst objavljen: 16.09.2017 11:30        


Kina je objavila da namerava da okonča prodaju i benzinaca i dizel automobila, čime se pridružila Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Još jedno "ne" dizelašima

Ministarstvo industrije Kine radi na rokovima za prestanak proizvodnje i prodaje automobila s tradicionalnim motorima i promovisaće razvoj električne tehnologije, javili su danas kineski državni mediji, navodeći izjavu vladinog zvaničnika.

Za sada nije objavljen rok za potpuni prelazak na novu tehnologiju, ali Peking vrši pritisak na proizvođače automobila da ubrzaju razvoj električnih vozila.

Kina je na prvom mestu u svetu po broju prodatih vozila, zbog čega najavljena promena ima veliki značaj za svetsku auto industriju.

Ona je prošle godine prestigla SAD i postala najveće tržište i električnih automobila.

Kineski komunistički lideri žele tom merom da smanje i sve veće potrebe Kine za uvozom nafte, a električne automobile vide kao industriju u kojoj bi Kina mogla da bude lider.

Francuska i Velika Britanija objavile su u julu da će do 2040. godine prestati sa prodajom benzinaca i dizelaša, u sklopu napora za smanjenje zagađenosti vazduha i emisije ugljenika koja doprinosi globalnom zagrevanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dizelaši prodaja dizelaša proizvodnja dizel automobila kina dizel automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana