Zvanični kurs Evra za dan 03.08.21. :: 117.5649 rsd
Tekst objavljen: 24.04.2019 11:50        


Na tender za prodaju Jubmes banke Beograd stigle su dve ponude, od kojih je jedna ispunila sve uslove, rekao je ministar finansija Siniša Mali za Tanjug, napominjući da će ta transakcija biti završena posle prvomajskih praznika.

Jubmes banku kupuje domaća kompanija kojoj bankarstvo nije osnovna delatnost

Kako "Blic BIznis" saznaje, reč je o domaćoj kompaniji, registrovanoj u Srbiji koja se bavi bankarstvom, ali kojoj finansije nisu osnovna i jedina delatnost.

Naš izvor kaže da je ova kompanija jedina dobila saglasnost Narodne banke Srbije za kupovinu udela u "Jubmes banci", a koju je tražila pre oko mesec i po dana.

- U igri je bilo još kandidata, ali je ova kompanija jedina ispunjavala sve uslove - kaže naš izvor i dodaje da je prodaja Jubmes banke bila jedna od važnijih tema na sednici Vlade u prošli četvrtak.

"Na osnovu završene tenderske procedure imamo ponudu koja je vredna nešto više od pet miliona evra za 28,5 odsto državnog udela", navodi Mali.

Podseća da je država, kao manjinski akcionar u Jubmesu, donela odluku prošle godine da izadje iz vlasništva u toj banci.

"Transakcija će se realizovati odmah nakon prvomajskih praznika. To je, inače, jedan od ciljeva definisanih u programu MMF-a. Dajemo šansu da neko od privatnika nastavi da razvija tu banku na pravi način", kaže ministar finansija.

Na prodaju je 28,51 odsto kapitala Jubmes bankem, a ponude su mogle da se podnesu do 9. aprila.Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 miliona evra i ukupan kapital oko 30 miliona evra. Banka ima dve filijale.

Akcijski kapital banke ponuđenna prodaju sastoji se od običnih akcija u vlasništvu Republike Srbije i akcija banaka u stečaju u kojima je Agencija za osiguranje depozita stecajni upravnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ministar Mali ističe da država nastavlja da radi i na pronalaženju strateškog partnera za Komcercijalnu banku.

"Država želi da ostane u Poštanskoj štedionici, a da pronađe partnere koji će se dalje baviti bankama u kojima država ima vlasnistvo i iz kojih želi ove godine da izadje. Jubmes banka je za mene projekat iz kojeg država izlazi i ostaje još Komercijalna banka", naveo je Mali.

Kaže da država zajedno sa finansijskim savetnikom Lazardom radi na tome da se što pre pripreme uslovi za pokretanje tendera i da bi to trebalo da se dogodi krajem maja, kako bi se do kraja godine pronašao strateški partner za Komercijalnu banku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jubmes banka kupovina državni vlasništvo Jubmes banka siniša mali banke banka poštanska štedionica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana