Tekst objavljen: 25.12.2018 15:26        


Narodu je teško ugoditi, pa je tako i s cenom junećeg mesa u Srbiji. Dok su teleće i juneće šnicle poslednjih meseci u našim mesarama poskupele za više od 30 odsto, dotle stočari zadovoljno trljaju ruke jer je povećan izvoz ovog mesa. 

Juneća šnicla skuplja za trećinu

Gotovo je sigurno da je osiromašeni stočni fond dodatno uzdrman većim izvozom u Tursku. Stručnjaci, međutim, smatraju da će to biti dodatni stimulans za srpske stočare da se okrenu ovoj poljoprivrednoj grani, jer konačno postoji račun da se ovim poslom bave.

NE OČEKUJU NOVA POSKUPLJENJA

U Ministarstvu poljoprivrede misle da cena junećeg mesa u radnjama neće dodatno otići nagore. Cena je poslednjih meseci porasla, ali postoje mehanizmi drugih ministarstava, koji vode računa o skokovima na tržištu. Oni kroz državne subvencije pokušavaju da stimulišu uvoz teladi, kako bi se smanjila cena mesa na našem tržištu. Postoje i mere finansijske podrške proizvođačima, kako bi ih motivisali da povećaju stočni fond i tako utiču na stabilnost cena u Srbiji.

S druge strane, praseće meso i riba, koji se najviše kupuju za slave i predstojeće praznike, Novu godinu, Badnje veče i Božić, iziskivaće nešto veći trošak za domaćinstva, ali će ipak podizanje cena biti gotovo zanemarljivo.

- Srbija nema dovoljno junadi u tovu, a milion grla, koliko imamo manje u odnosu na devedesete godine, ne možemo tako brzo da nadoknadimo - komentariše, za "Novosti", Milan Prostran, agroekonomista. - Ranije smo samo u EU izvozili 25.000 tona govedine. Sada je počeo izvoz u Tursku, i više niko ne priča o EU, gde imamo kvotu, jer ne možemo da je ispunimo. Ali verovatno je cena bolja za Tursku. Sigurno je da juneće meso u Srbiji u skorije vreme neće biti jeftino. Kvalitetna junetina staje oko 850 dinara, a teleće meso čak i do 1.300 dinara. Naš potrošač teško sebi može da priušti ovo meso.

Nešto drugačija situacija je sa svinjskim mesom, smatra Prostran. U periodu svinjokolja, smanjena je tražnja za svinjetinom, jer se ovako, za narednih nekoliko meseci, snabde bar trećina stanovništva.

- Predstojeći praznici malo će iziritirati cenu prasetine, ali to se ne može kazati i za svinjetinu - objašnjava Prostran. - Za razliku od junećeg mesa, sa svinjskim ne možemo biti toliko zadovoljni kada je reč o izvozu. I dalje svinjsko meso iz Srbije ne može da ide u zemlje EU. Tako da je i situacija na našem tržištu znatno stabilnija, pa ni cena neće rasti. Potrošači u Srbiji imaju tu naviku da "beže" ka jeftinijim vrstama mesa, pa se kod nas mnogo više troši živinsko. Ako ne kupuju belo meso, građani će uzimati krilca i batačiće, a to sve mogu da kupe za nekih 200 dinara za kilogram.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako govori naš sagovornik, on se u poslednje vreme više raduje povećanim cenama žita i mesa, jer samo to održava proizvođače u životu.

- S jedne strane imamo potrošače koji stalno traže da nešto bude jeftinije, a imamo proizvođače koji su na poslovnoj ivici ili pred bankrotom zbog takvih cena - ističe Prostran. - Samo dobrom cenom možemo da spasemo srpske proizvođače, jer potrošač ima tu fleksibilnost. Ako ne može da priušti biftek ili ramstek, onda će da kupe piletinu ili svinjska rebarca. Videli smo kako se piletinom "igraju" trgovački lanci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izvoz riba piletina svinjetina junetina skače cena mesa cena mesa meso

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana