Zvanični kurs Evra za dan 03.08.21. :: 117.5649 rsd
Tekst objavljen: 27.01.2021 11:05        


Predsednik Srbije govorio je sinoć o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će, kako je rekao, iznositi 2,5 milijardi evra

Kako će okvirno izgledati novi paket mera za pomoć građanima i privredi?

On je gostujući u Dnevniku RTS rekao da je doneta odluka o četiri grupe mera.

- Prva mera je direktna podrška pomoći privatnom sektoru od 1. marta. Doneli smo odluku da tri puta po 50 odsto minimalne zarade damo, od 1. aprila da počne da se isplaćuje. To je za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, za kompanije i zaposlene. Postoji dilema da li to da radimo i sa velikim preduzećima. Tako da ćemo tu odluku doneti u sledećem periodu. Od države bi minimalac dobilo čak 1.550.000 ljudi - rekao je Vučić.

Prevoznici u drumskom saobraćaju će dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci, naveo je on. To je, kako kaže, sektorska podrška, za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

- U pitanju je velika pomoć od države. Turistički radnici će dobiti i ovaj minimalac i po. Videćemo pred leto da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne - dodao je.

Kada je reč o meri za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, Vučić kaže:

- Takođe za postojeću garantnu šemu za preduzeća ćemo obezbediti dodatnih 500 miliona evra, ali ćemo pored toga obezbediti i novu garantnu šemu sa još 500 miliona gde ćemo biti popustljiviji, što znači da će država preuzeti veći rizik. Kaže da su do sada uglavnom sredstva iz garantne šeme dobijala uspešna preduzeća i da su poslovne banke bile stroge.

- Tako da ćemo još 500 miliona evra obezbediti kroz novu garantnu šemu gde ćemo da budemo popustljiviji - objasnio je.Osvrnuo se i na pomoć građanima Srbije.

- Doneli smo odluku da svim građanima Srbije u maju, koji se budu prijavili na telefon, damo 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra. Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra - dodao je predsednik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ima li država dovoljno novca?

Na pitanje da li država ima dovoljno novca za taj paket mera i odakle je novac, Vučić je odgovorio da novca ima i da su to "srpske pare".

Ističe da je i ovaj paket pomoći privredi od ključnog značaja za dalji rast i razvoj našeg BDP-a, jer, ukazuje predsednik, korona i dalje "žestoko tuče" u Americi i Evropi, te da zbog toga mnoge evropske zemlje neće imati onakav rast BDP-a kakav su planirale.

Vučić navodi da će jedino pojedine azijske zemlje, poput Kine i Indokine, imati nešto veći rast, a da će se Srbija i ove godine boriti da ima najbolji privredni rast u Evropi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
50% minimalca pare građanima pandemija ekonomski efekti pandemije ekonomska kriza BDP državni minimalac penzioneri Aleksandar Vučić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana