Zvanični kurs Evra za dan 28.10.20. :: 117.5904 rsd
Tekst objavljen: 20.05.2019 10:50        


Krovna Guglova firma Alfabet prekida deo poslovanja s kineskim proizođačem mobilnih telefona Huaveijem! Tako se dodatno zahuktao trgovinski rat na relaciji SAD – Kina.

Kako će prekid saradnje Google-a sa Huaveijem uticati na vlasnike ovog telefona u Srbiji?

Kako javlja Reuters, još uvek nije došlo do potpunog prekida poslovanja, ali to će svakako uzdrmati ovu veliku tehnološku kompaniju koja se već duže nalazi na udaru američkog predsednika Donalda Trampa.

Pojedinosti o određenim uslugama još se raspravljaju unutar Gugla.

Ovde nije reč o potpunom prekidu poslovanja između te dve kompanije jer će Huavei i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence.

Iz Huaveija zasad nema komentara.

Zabrana pristupa Guglovim aplikacijama

Za Huavei, ali i brojne buduće kupce mobilnog tog proizvođača širom sveta, pa tako i u Srbiji, to bi moglo značiti da više neće moći nadograđivati (ažurirati) svoje Android sisteme, a izgubiće i pristup Gmailu, Google Play Storeu, YouTubeu i svim ostalim aplikacijama čiji je proizvođač kompanija Google.

Napomenimo da se ova odluka Googlea odnosi na sve one koji će tek postati vlasnici mobilnih telefona u Srbiji koje proizvodi Huavei. Dakle, sve buduće verzije pametnih telefona izvan Kine izgubiće pristup popularnih Guglovim aplikacijama. Ova odluka Gugla odnosi se na mobilne telefona koji će se tek proizvesti od datuma koje Gugl odredi, nakon čega će Huavei obavestiti kupce.

Kako rešiti problem?

Tehnički gledano, budući korisnici telefona Huavei mogli bi ovaj problem rešiti, ako i kad do njega dođe, tako da sami naknadno nadogradnju sistema (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom Gapps paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona nekih drugih proizvođača.

Huavei već godinama radi na razvoju vlastitog sistema, za slučaj potpune nemogućnosti korišćenja softverske podrške iz SAD-a. Delovi te tehnologije poput pružanja e-maila, kartografije te drugih servisa koji zamjenjuju npr. Office ili slične pakete već su u upotrebi u Kini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prekid saradnje google Huawei mobilni telefoni aplikacija za telefon trgovinski rat SAD kina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana