Tekst objavljen: 14.11.2013 11:30        


U doba kada su poštanski sandučići, novine, bandere i internet prepuni oglasa koje ostavljaju vodoinstalateri i električari, sve je teže napraviti pravi odabir, pa građanima Srbije u kuću umesto pravih, sve češće ulaze priučeni majstori i prevaranti. 

Kako da izbegnete da vas oderu na kućnim popravkama

Mnogi od njih koriste to što im cene nisu zakonom ograničene, pa kada vide da mogu, najmanje popravke naplaćuju i deset puta više nego što bi trebalo.

Koliko su problemi sa majstorima rasprostranjeni, najbolje govori podatak po kome je upravo to razlog svake četvrte reklamacije nezadovoljnih potrošača. Prevaranti ne predstavljaju problem samo potrošačima, nego i poštenim majstorima koji su zbog njih na lošem glasu.
Kada majstor popravku naplati nerealno mnogo ili ne obavi posao kako treba, nezadovoljni građani ne mogu mnogo da učine, pogotovo ako su mu u trenutku zbunjenosti i bez mnogo razmišljanja, već dali novac u ruke.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, objašnjava da je prevaranata mnogo, ali da i potrošači sami snose deo odgovornosti kada postanu žrtve njihovih prevara.

- U Zakonu o zaštiti potrošača stoji da majstori moraju da izdaju račun za ono što rade, da u njemu mora da stoji koji su materijali korišćeni, koja im je cena, ali i koliko košta dolazak majstora i njegov rad. Pravilo je da se, ukoliko se ne dogovori drugačije, koriste materijali srednjeg kvaliteta i cene, pa majstori ne bi smeli nerealno visoku cenu da pravdaju korišćenjem ekstrakvalitetnog materijala. Potrošači su krivi što ne prave ugovor sa izvođačima usluga i što ništa ne stavljaju na papir, a bez dokaza teško je naknadno povratiti novac - kaže Papović i dodaje da polovina majstora koji se reklamiraju nije uopšte registrovana kao pravno lice.


Građani koji ne uspeju da reše problem sa majstorom žale se nekoj od organizacija za zaštitu potrošača koje samo mogu da im pomognu oko angažovanja veštaka i pripreme predmeta za sud. Zbog velikih sudskih troškova, građani najčešće odustaju od tužbe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
troškovi zaštita potrošača prava potrošača potrošači popravke majstori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana