Tekst objavljen: 05.01.2017 10:00        


Prema Zakonu, 2010. godine je 4,8 miliona građana dobilo besplatne akcije NIS-a, 2011. godine Aerodroma Nikola Tesla, a 2012. godine Telekoma Srbija. Oni koji nisu prodali akcije, ukoliko nisu dizali dividende, mogli su da skupe nešto više od dve hiljade dinara.

Kako da podignete novac od besplatnih akcija?

Međutim, neki građani tvrde da nisu dizali dividende, a da im je na šalteru Pošte rečeno da na računu nemaju ništa ili da imaju samo oko 350 dinara. Nekima je rečeno da ih uopšte nema u registru za besplatne akcije.

Član IO Poštanske štedionice Danko Pavlović ističe da građani sve informacije o kretanjima svojih akcija mogu dobiti na šalterima Poštanske štedionice.

- Poštanska štedionica ima detaljnu evidenciju o tome kuda su građani dali instrukcije da im se uplati novac - kaže Pavlović.

Napominje da je prošao dosta dug period od primene Zakona o podeli besplatnih akcija i da je najčešći način isplate sredstava, odnosno prodaje hartija od vrednosti, obraćanje građana u poslovnicama Poštanske štedionice i davanje naloga za prodaju hartija od vrednosti i podizanje dividendi. Građani su takođe mogli isto da urade u poslovnicama Pošte, kaže Pavlović.

- Treći način, koji je najmanje zastupljen, jeste da su prilikom registracije hartija od vrednosti neki građani dali svoje postojeće tekuće račune gde su primali zarade - objašnjava Pavlović.

Navodi da je provera moguća i u Centralnom registru, kome se može pristrupiti putem interneta. Takođe, za sve informacije je dostupan i kol-centar Poštanske štedionice, gde pozivom na broj 011/2020292 građani mogu dobiti nepohodne informacije.

Pavlović napominje da nisu svi građani ostvarili pravo na akcije, i da su uslov za dobijanje akcija ispunile osobe koje su 31. 12. 2007. godine bile punoletne, imale prebivalište u Srbiji i nisu u prethodnim procesima privatizacije stekle pravo na akcije.

Inače, od 4,8 miliona građana koji su stekli pravo na akcije, već prve godine je 2,5 miliona građana prodalo svoje akcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Bratislava 20.12.2016 13:24

    Šta da radimo mi koji se nismo prijavili?

  2. User image
    Milos 20.12.2016 19:13

    U vreme deljenja akcija ja sam imao akcije u Firmi koja je u medjuvremenu propala,

    a nisam se prijavio za Besplatne. Sta uciniti?

  3. User image
    Slobodan Kovacevic 02.04.2017 15:16

    Supruga mi je preminula a za ostavinsku raspravu treba mi podatak o besplarnim ak ijama a ja imam samo potvrdo o upisu u evidenciju nosilaca prava. Potreban mi je ziro racun. A Agencija za privatuzaciju je ukinuta 29 januara. Kako da dodjem do podataka.
    Unapred zahvaljujem

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije besplatne akcije akcije Aerodrom akcije nisa građani Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana