Tekst objavljen: 05.03.2021 15:55        


Da li ste se ikada zapitali kako male promene u svakom domu mogu dovesti do velikog uticaja na životnu sredinu? Brojni su saveti o štednji energije kod kuće, počev od malih navika u svakodnevnom životu do velikih investicija koje ne samo da pomažu okolini, već i smanjuju račune za energiju

Kako možete da uštedite energiju kod kuće i smanjite račune?

Pa, koji su to jednostavni saveti za smanjenje potrošnje energije kod kuće?

Ovaj tekst zasnovan je na mišljenjima 20 "zelenih" entuzijasta koji dele savete i mišljenja o tome kako živeti održivim životom, trošeći manje i prelazeći na obnovljive izvore energije.

Od gašenja svetla pri izlasku iz sobe do ulaganja u solarne panele, evo šta imaju da kažu ovi entuzijazisti o kretanju ka energetski efikasnim poboljšanjima kuće i tome kako možemo uštedeti energiju kod kuće?

1. Isključivanje svetla pri izlasku iz sobe

Osnovna navika koju treba razvijati i negovati je osigurati da uvek isključite svetlo kada napuštate sobu. Podsetite se da to činite sve dok vam to ne postane podsvesno. Možete uštedeti dobar deo mesečnih troškova električne energije redovno radeći nešto jednostavno.

2. Koristite LED svetla

Mnogi domovi prelaze na pametna LED svetla, jer ne samo da izgledaju elegantno i pristupačno, već su i mnogo efikasnija od halogenih sijalica.

3. Prelazak na efikasne uređaje

Sušači i frižideri su dva energetski najintenzivnija uređaja u kući i zamena ovih efikasnijim modelima može upola smanjiti potrošnju električne energije, umanjujući tako račune.

Instaliranje toplotnih pumpi je još jedna ideja za smanjenje potrošnje električne energije. Generalno, održavanje i zamena uređaja na svakih nekoliko godina učiniće da imaju manje opterećenja za upotrebu električne energije.

4. Isključite uređaje

Nepotrebno je reći koliko je važno isključiti uređaje kada se ne koriste. Ne ostavljajte uređaje u stanju pripravnosti, već ih isključite i uštedite račun za struju i planetu.

5. Smanjiti upotrebu vode

Neki od jednostavnih rešenja za smanjenje potrošnje vode mogu biti brzo tuširanje, korišćenje samo potrebne količine vode tokom kuvanja i zatvaranje slavina kada se ne koriste.

6. Držite termostat na nižoj temperaturi

Težite da termostat držite na nižoj temperaturi od oko 17 stepeni, ovo može napraviti veliku razliku i uštedeti vaše troškove energije. Korišćenje programabilnog pametnog termostata je još bolje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

7. Koristite pametne automatizovane uređaje

Pametni automatizovani uređaji mogu smanjiti račune za energiju čak i kada to zaboravite. Pametni sistemi za automatizaciju će otkriti kada više ne koristite uređaj i isključiti napajanje.

8. Koristite dvostruko zastakljena vrata

Vrata i prozori sa dvostrukim ostakljenjem savršeno su rešenje za moderan dom jer mogu značajno smanjiti emisiju gasova staklene bašte iz grejanja i hlađenja, smanjujući tako svoj ugljenični otisak ali i smanjujući račune za energiju.

9. Kuvati sa poklopcem

Ovo je izuzetno jednostavno "hakovanje" u svakodnevnom životu radi uštede energije. Kuvanjem s poklopcem vodite računa da značajno smanjite vreme potrebno za pripremu obroka kao i upotrebu vode.

10. Korišćenje pametnog brojila

Pametno brojilo je odličan način da vidite koliko energije trošite, ovo će vam pomoći da pratite svoju potrošnju u realnom vremenu i gde je možete smanjiti.

11. Pranje pri niskoj temperaturi

Perite odeću na hladnijoj temperaturi i sa punim opterećenjem, na taj način uštedećete dosta vode ali i električne energije.

12. Uređaji na solarni pogon i ostali alternativni izvori

Ovih dana možete pronaći verziju skoro svake elektronike koju koristite u svom domu na solarnu energiju. Upotreba elektronike na solarni pogon može mnogo da pomogne, a takođe može smanjiti troškove održavanja i zamene takve elektronike.

Naime, solarni paneli su na vrhu liste najpopularnijih alternativnih izvora energije koji se mogu koristiti u kući. S obzirom na to da svoju kuću možete napajati sa nekoliko panela ako želite da poboljšate energetsku efikasnost doma, solarna energija je dobar način da počnete da se pomerate iz mreže i trošite bolji izvor električne energije.

Troškovi ulaganja u solarne panele, prepolovili su se u protekloj deceniji, te mnogi ljudi razmišljaju o tome da se odluče za solarne panele na svom krovu kako bi proizveli vlastitu čistu i obnovljivu električnu energiju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
solarni pogon električna energija ušteda energije solarni paneli manji račun za struju račun za struju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana