Tekst objavljen: 29.11.2015 10:00        


Mali preduzetnici pokreću svoje male biznise uz pomoć mikrokredita. U Srbiji ovu vrstu kredita odobrava samo jedna finansijska institucija.

Kako se odobravaju mikrokrediti u Srbiji?

Do sada je u Srbiji odobreno oko 21.000 mikrokredita u iznosu od 30 miliona evra. Posao je na taj način obezbedilo oko 24 hiljade ljudi, a prosečan iznos pozajmica je od 1.400 evra, na rok otplate od dve godine. Za ekspanziju mikrokredita poput evropskih zemalja potreban je zakon, a kontrolu bi obavljalo ministarstvo finansija.

Nobelovac Muhammad Yunusje tvorac koncepta davanja mikrokredita najsiromašnijima. I gle čuda, kredit od sto dolara svi su vraćali uredno, i to sa kamatom. Kod nas mikrokrediti se mogu najlakše dobiti za uslužne delatnosti, bilo da je reč o perionici tepiha, opremi za prodavnice ili radionici za pravljenje kolača.

„Sav ovaj fond kojim raspolažemo je u suštini namenjen da pomogne malim preduzetnicima da pokrenu svoje male biznise jer inače za tako nešto imaju mnogo poteškoća da dobiju sredstva od banaka“, kaže Milena Gojković, direktor „Mikrofinansiranja“.

„Upravo su taj koncept videle vlade pojedinih država pa su investirale u to jer su zaključile da su banke postale kočnice jednog privrednog razvoja i jednog lakšeg funkcionisanja tog finansijskog sektora“, navodi Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Neophodan zakon o mikrokreditiranju

Za sada se mikrokrediti odobravaju isključivo preko banaka, a kontrolu novca obavljaju donatori UNHCR i poreski organi. Za ekspanziju mikrokredita poput evropskih zemalja potreban je zakon, a kontrolu bi obavljalo ministarstvo finansija.

„Zakon o mikrokreditiranju bi omogućio lagodniji finansijski projekat gde bi se mikro preduzeća, početnici u preduzetničkom biznisu mogli uključiti u finansiranje svojih ideja i biznisa koje sada teško mogu da ostvare jer ne postoje alternativni oblici finansiranja“, ističe Aleksandar Gračanac iz Privredne komore Srbije.

U širenju mikrokredita mogli da se priključe i građani, jer bi ulaganjem novca u mikrofinansijske institucije ostvarivali veću dobit nego davanjem novca na štednju.

Preduzetnici bi uz manje papira lakše dobijali pozajmice, a vraćanje bi garantovali hipotekama na opremu ili nepokretnosti.

Mikrokredite, za sada, obavljaju samo banke, a mikrofinansijske institucije se pojavljuju kao posrednik, koji služi kao žirant za malog preduzetnika. Za detaljnije informacije, pogledajte na njihovom sajtu.

1 komentar

  1. User image
    Sladjana 20.06.2019 12:03

    Poštovanje,interesuje me da li postoje mikrofinansirajuće institucije koje odobravaju mikrokredite u Srbiji i koje su.Hvala,Sladjana

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mikrokrediti mikorfinansiranje dušan uzelac krediti za privedu start up

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana