Tekst objavljen: 25.02.2014 11:57        


Bankari su spremni da smanje kamate na minuse, ali bankari napominju da još nema jasnih pravila na osnovu kojih će to učiniti i očekuju jasnije instrukcije NBS kako da to učine u skladu sa zakonom. Istovremeno, napominju da je Srbija trenutno zemlja sa najvećom stopom nenaplativih kredita.

Kako smanjiti kamate: Klijenti plaćaju cenu "neplatiša"

Postavlja se, međutim, pitanje da li će niže kamate popraviti sistuciju u sistemu gde su do skoro dužnici bili povlašćeniji od kreditora, a neplatiše od platiša.

Tržišni kolač u bankarskom sistemu u Srbiji sve je manji, prenosi RTS. Na prste se mogu izbrojati firme koje su kreditno sposobne i koje ostvaruju profit. Dokaz za to je podatak da tri poznate firme u Srbiji duguju oko 900 miliona evra, koje bankama ne mogu da vrate.

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica objašnjava za RTS da su kamate koji postoje za minuse velike delimično i zbog toga što je taj rizik za bankare i najveći.

- Ali, dodatno je i problem to što sve neplatiše po tom osnovu u stvari povećavaju kamatnu stopu. Svi naredni korisnici te usluge će platiti za sve neplatiše po osnovu tog proizvoda - kaže Uzelac.

Kamate nisu najveći problem, smatraju stručnjaci, već nizak nivo privredne aktivnosti i zaposlenosti. To utiče na smanjenu potrošnju što se odražava na manje javne prihode i tako ukrug.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić napominje da će, uprkos uvreženom mišljenju, profitna stopa u bankarskom sistemu biti vrlo skromna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- U 2011. je bila 0,2 odsto u 2012. godini 1,2, a u 2013. biće između dva i tri procenta, pre plaćanja poreza - navodi Dugalić za RTS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke kamate kamate na kredite kamate na minus kamate na kartice kamate na karticu klijent banke klijenti banke dušan uzelac kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana