Tekst objavljen: 07.01.2017 14:03        


Bez električne energije ne možemo da zamislimo život. Svako domaćinstvo je koristi na različite načine, pa iz tog razloga predstavlja veliki deo mesečnih troškova. Sa kupovinom električnih aparata koji su energetski efikasni kao i sličnim merama možemo uštedeti dosta električne energije, ali od te ideje odustajemo već na početku, čim shvatimo koliko oni koštaju. 

Kako smanjiti potrošnju struje u domaćinstvu?

Zato smo za vas proverili koji su to jednostavni načini za smanjenje potrošnje električne energije.
Za domaćinstva koja poseduju dvotarifna brojila, električna energija utrošena u periodu od 24:00 do 08:00 sati obračunava se prema nižoj tarifi.

Štedljivi tuš

U prosečnom domaćinstvu, na zagrevanje vode se potroši oko 20% električne energije na godišnjem nivou. Smanjenjem potrošnje tople vode može se značajno umanjiti potrošnja električne energije. Štedljivi tuš smanjuje protok vode sa 10 do 15 l / min. na 7 do 8 l / min. Ovo može da uštedi i do 50 % zagrevanja vode. Vrlo je jednostavan za instaliranje - potrebno je samo da se promeni glava tuša.

Bojler

Kamenac u bojleru troši više nego voda. Bojler redovno čistite od kamenaca (svakih tri-pet godina) jer je kamenac puno teže zagrevati nego vodu, a grejač u bojleru greje do temperature koju ste odredili podešavanjem termostata.

Potrošnja teče i na utičnici

Potrošnja koju naprave kućni aparati u kombinacji sa rasvetom predstavlja oko 20% utrošene energije koju jedno domaćinstvo napravi. Mnogi uređaji koje koristimo često ostaju u stanju pripravnosti. Iako je ovo za nas lakše, električna energija se i dalje troši, što predstavlja trećinu energije koju određeni uređaj troši u punom radu. Na primer, procenjeno je da se u Velikoj Britaniji, zbog uređaja koji su u stanju pripravnosti, godišnje potroši i po nekoliko stotina miliona funti. Sa produžnim kablom imamo mogućnost da sve aparate isključimo odjednom.

Rasveta

Rasveta u domaćinstvima troši 10-15% električne energije. Zato maksimalno koristite dnevno svetlo gde god je moguće, a za ravnomernu osvetljenost prostora redovno čistite prozore i ne postavljajte tamne zavese ili previše biljaka ispred prozora. Gasite rasvetu u prostorijama u kojima većinu vremena niko ne boravi. Redovno čistite sijalice, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbovati i do 50% svetlosti.

Frižider

U frižider nikad nemojte stavljati vruću hranu. Ohladite namirnice do sobne temperature pre nego što ih stavite u frižider kako biste smanjili potrebu za hlađenjem, a samim tim i potrošnju. Stavljanjem vrućih namirnica u hladnjak podižete temperaturu unutar hladnjaka, a to produžava rad motora kompresora, odnosno potrošnju električne energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
struja računi za struju ušteda struje sijalice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana