Tekst objavljen: 25.07.2017 13:07        


Cenu maline određuje tržište i ne može tu biti velikog dogovaranja, kaže ministar poljoprede Branislav Nedimović. Dodaje da će malinari biti redovno izveštavani po kojoj ceni se njihovi proizvodi izvoze u inostranstvo.

Kako u prodavnici 500 rsd, a u otkupu ni 180 rsd?

"Mi kao ministarstvo obezbedićemo transparentnost da malinari budu upoznati po kojoj ceni se njihove maline prodaju u inostranstvu. Sve to je vidljivo na graničnom prelazu. Postoji veliko nepoverenje hladnjačara i malinara", rekao je Nedimović za RTS.

On je naveo da je potražnja sa zapadnog tržišta za malinama manja, ali da je od početka otkupne sezone bilo pomaka, te se od 110 dinara na početku sezone, malina na pojedinim mestima u Srbiji sada otkupljuje po 165 do 170 dinara, ali da ima mesta gde je otkupna cena 135 do 140 dinara.

"Naše tržište je Nemačka, Francuska, Holandija, Švajcarska. Tamo mi najveću količinu malina šaljemo. U ovom trenutku smanjen je broj upita od strane velikih trgovinskih lanaca, što ne znači da ih neće biti već danas", naglasio je ministar.

Upitan zbog čega cena maline u Srbiji u maloprodajnim objektima iznosi i do 500 dinara, on je rekao da stvari treba ogoliti, da treba da se zna da 97 odsto maline koja se proizvede u Srbiji ide u izvoz, a svega tri odsto maline ide na srpsko tržište.

"Od toga Srbija svake godine ima 270 miliona evra, srpski proizvođači. U našoj tradiciji do sada nije bilo toliko izražena potražnja. Moramo raditi da povećamo kapacitet konzumiranja. Imamo mnoge akcije koje se vode u okruženju, recimo, BiH pokušava da poveća konzumiranje te robe, kako ne bi samo zavisili od stranog tržišta", zaključio je Nedimović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodajna cena otkupna cena malina cena maline maline

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana