EUR 117,56 USD 108,34 CHF 110,56

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 26.02.20. :: 117.5518 rsd

Tekst objavljen: 23.08.2018 15:55        


Budući da je do početka novog semestra na fakultetima ostalo još mesec dana, traženje stanova za najam u punom je jeku. U Beogradu za garsonjeru na dobro povezanoj lokaciji moraće da se izdvoji minimum 150 evra, koliko će akademci plaćati za sličan stan u samom centru Novog Sada.

Kakva je ponuda smeštaj u većim gradovima za studente?

- Najveća potražnja je u julu i avgustu, kada se realizuje i najveći broj zakupa, dok je u septembru ponuda malih stanova manja, iako potražnja i dalje postoji - navode sa sajta Nekretnine.rs.

Kako navode u jednoj od agencija, studentima je prioritet da stan bude što bliže fakultetu. Kada je u pitanju Beograd, ukoliko je cena previsoka, akademci biraju stan u nekom od naselja koja su dobro povezana sa centrom. Traži se da stan poseduje internet, a poželjno je i da grejanje može da se plaća prema potrošnji.

- U Beogradu se izdaje svašta. Već pet godina živim ovde. Nailazila sam i na vrlo skupe stanove koji ne vrede toliko, a umelo je i da mi se posreći. Nikada ne treba uzimati prvi stan na koji naiđete, tek kada obiđete bar desetak stanova, veće su šanse da ćete bolje proći - kaže Dijana Perić, studentkinja Ekonomskog fakulteta.

Na Voždovcu, gde se nalazi nekoliko fakulteta, velika je ponuda stanova, pa se tako mogu naći manji, po ceni od 150-200 evra, dok je za one veće od po 90 ili 100 kvadrata potrebno izdovojiti od 400 evra.

Pregledajte kompletnu ponudu stanova za izdavanje pomoću nove iOS aplikacije Nekretnine.rs

Studenti dobro poznaju svaku kalkulaciju, pa se nekada odlučuju upravo za veće stanove, jer kada se kirija podeli, to bude povoljnije za njih. U Rakovici, koja je prilično udaljena od većine fakulteta, takođe postoji velika ponuda pristupačnih stanova. Jednosobni stanovi kreću se od 150 do 200 evra, na Miljakovcu se može naći i povoljnije, govore podaci poratala Nekretnine.rs.

U Novom Beogradu, prema rečima studenata, nije lako pronaći povoljan stan. Za život u ovom naselju potrebno je izdojiti od 300 evra. Najpovoljniji su stanovi oni oko Fontane, Starog Merkatora.

U centru grada mogu se pronaći manji stanovi, koji koštaju oko 300 evra. Najskuplji su oni na Dorćolu, Zelenom vencu, Terazijama i oko Beograđanke, a vlasnici kao osnovnu prednost ističu to što vam prevoz gotovo nije potreban.

Cene stanova u Novom Saduznatno su niže. U centru grada potpuno opremljena garsonjera se može naći za oko 150 evra, dok je za dvosoban stan potrebno platiti od 240 do 270 evra. Komforniji stanovi mogu se naći na keju, naseljima Detelinara i Liman - od 220 do 300 evra.

Kada je reč o 13.0000 kragujevačkih akademaca, sobu u domu teško da će naći, s obzirom na to da tamo ima mesta za 634 studenta. Zato tržište izdavanja stanova u Kragujevcu za studente cveta, a najskuplje su garsonjere, koje se izdaju za 150 evra.

Cene stanova u Nišu nisu se značajno promenile u odnosu na prethodne godine, iznajmljivanje se u proseku kreće od 90 do 200 evra. Lokacije u Nišu koje su najjeftinije su u blizini Prirodno-matematičkog fakulteta, a cene se kreću od 90 do 120 evra za stanove od 35-40 kvadrata.

U Subotici je velika potražnja za stanovima koji se izdaju na duži period. U agencijama kažu da kirija za garsonjeru iznosi od 80 do 150 evra, za jednosobne od 100 do 180, dvosobne od 150 do 250, a za trosobne stanove i do 400 evra.

Jeftinije i hotelske sobe

U velikoj ponudi agencija, pored standarnih stanova, mogu se pronaći i sobe za izdavanje, one su znatno povoljnije. Najjeftinije sobe nalaze se na Altini za 60 evra, dok su najskuplje u samom centru, za oko 150. Na Zvezdari, naselju Jerković, Mirijevu i Voždovcu variraju od 80 do 100 evra.

I u hotelu studenti mogu iznajmiti sobu. Najpopularnija je destinacija hotel „Slavija“, gde akademci mogu imati mesečni izdatak od oko 24.000 dinara, dok dvokrevetna košta oko 30.000, što je i jeftinije ako se troškovi podele. Krevet u stanu sa plaćenim dažbinama u Kragujevcu košta od 80 do 100 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
studenti iznajmljivanje stana stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana