Tekst objavljen: 14.05.2022 18:00        


Srbija ostaje zemlja prioriteta na putu ka modernizaciji i elektrifikaciji, kažu u kompaniji

Kakve opcije imaju radnici Fijata u Kragujevcu?


Kako je rečeno u kompaniji Stellantis za Telegraf Biznis, u narednom periodu radiće se na modernizaciji pogona i pripremi nove platforme za e - vozila.

Odnosno, kompanija, pozivajući se na svoje poslednje saopštenje prlikom boravka direktora u Srbiji, objašnjava da Srbija ostaje zemlja prioriteta na putu ka modernizaciji i elektrifikaciji. A to podrazumeva, navode, obuku kadrova, uvođenje novih veština i poslova.Stellantis je najavio da ćeu kragujevačkoj fabrici u Srbiji instalirati novu platformu za električna vozila za proizvodnju kompaktnih vozilakoja bi otpočela sredinom 2024. godine.

To će, kako navodi ta firma,pomoći kompaniji u nameri da dostigne stopostotnu prodaju miksa putničkih električnih vozila (BEV) u Evropi do kraja ove decenije,kao i nultu emisiju štetnih gasova do 2038. godine.Ova najava takođepotvrđuje da će Srbija i njena fabrika u Kragujevcu (u kojoj Republika Srbija ima vlasnički udeo od 33%) igrati ključnu ulogu u strateškom planu Dare Forward 2030.U tom smislu je i došla ponuda za rad u drugim pogonima kompanije.

Podsetimo, radnici Fijata su i ranije dobijali ponudu na dobrovoljnom osnovu za rad u nekim drugim pogonima. Taj prošli put, kako je Telegraf Biznis pisao, radnici kragujevačkog Fijatadobili su ponudu od menadžmenta da se prijave za rad u fabrici tada novoosnovane grupacijeStellantis u Slovačkoj.

Utoj fabrici se proizvode vozila "pežo 208" i "citroen C3",a radnici su potpisali ugovor na godinu dana.Međutim, odziv je bio mali.Radnicima FCA u četvrtak je ponuđen odlazak na dvogodišnji rad u Nemačku, Italiju, Poljsku ili Slovačku ipredočeni su im uslovi za novčanu naknadu za to radno angažovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a za one koji odu u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra. Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.Radnici su pozvani da se do 20. maja izjasne o ponudi.Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić najavio novu strategiju za fabriku.- Stelantis će u Kragujevcu proizvoditi najmoderniji električni gradski automobil.

On će proširiti svoj portfolio u našoj zemlji. Radi se o tehnološki najnaprednijim električnim vozilima. Uveren sam da je budućnost naše autoindustrije svetla.Verujem da ćemo ceo lanac u proizvodnji električnih automobila napraviti u našoj zemlji- rekao je Vučić juče otvarajući Sajam automobila u Beogradu.

Dodatno, kompanija FCA, odnosno Stellantis mora da ispuni i obaveze iz ugovora, što se i ne dovodi u pitanje. Šta tačno piše u ugovoru, čitajte na zvaničnom sajtu Ministarstva privrede."Ugovor koji je potpisan biće ispunjen", precizirali su iz resornog ministarstva za naš portal.

Inače, platforma za e-vozila je trend koji već traje u auto-industriji. Njena osnovna funkcija je da smanji troškove proizvodnje. Na pitanje da li veruju da će biti reč o novom modelu, i šta znači platforma za električna vozila, Saša Đorđević objašnjava za Telegraf Biznis:

- Ovo će biti novi model definitivno, sa tehničke strane platforma znači pod automobila, jednostavno objašnjeno - patos.

Istu platformu imaju "fijat 500" i "fijat tipo", i "fijat 500x", ako pogledate te automobile nisu isti, ali im je platfroma ista, tj osnova na koju ide prednje i zadnje "vešanje"- rekao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fijat auto

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana