Tekst objavljen: 02.09.2015 14:27        


Sigurni jen i nisko prinosni evro su ojačali usled zabrinutosti za kinesku ekonomiju, jer su investitori napuštali valute kojima finansiraju rizičniju imovinu.

Kapital se povlači na sigurna tržišta

Špekulanti i investitori su prodavali nisko-prinosne valute kako bi kupovali visoko-prinosne valute i akcije, radi veće zarade, tako da loše prognoze za tržišta akcija i globalna privreda uglavnom utiču na rast tražnje za sigurnijim ulaganjima.

Istraživanja o kretanju kineske proizvodnje i usluga pojačala su zabrinutosti u pogledu mogućeg oštrijeg privrednog pada, pri cemu je japanski Nikei završio skoro 4,0 odsto niže i sve evropske akcije su se trgovale u crvenom.

Dolar je oslabio za preko 1,0 procenat, na 120 jena, nakon što se povukao sa 121,76 jena, koliko je zabeleženo prošle nedelje.

Evro je ojacao 1,0 procenat, na 1,1332 dolara na trgovanju u Londonu, nastavljajući svoj oporavak od prošlonedeljnog minimuma od 1,1156 dolara. Na zatvaranju se trgovao na 1,1265 dolara, što je i dalje za 0,6 procenata više u odnosu na prethodni dan.

"Morgan Stenli" je u utorak objavio prognozu za evro na 1,15 dolara do kraja trećeg kvartala, što pruža evru ulogu valute za finansiranje i značajan suficit tekućeg računa evrozone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kineska berza američki dolar evro ulaganja kapital novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana