Tekst objavljen: 16.09.2017 10:03        


Korisnici platnih kartica u našoj zemlji za pola godine utrošili 143 milijarde dinara na kupovine. Prosečna pojedinačna transakcija ima vrednost od 1.785 dinara. Trenutno ima 3,5 miliona aktivnih debitnih kartica.

Karticama pazarili za milijardu evra

Više od 143 milijarde dinara potrošili smo za prvih šest meseci ove godine plaćajući karticama pazar u prodavnicama, restoranima, benzinskim pumpama, turističkim agencijama... To je više od milijardu evra, koje su od januara do kraja juna potrošili vlasnici četiri miliona raznih platnih kartica u Srbiji.

Iako se ovaj iznos čini neverovatnim, kada se podeli brojem obavljenih transakcija od 80,6 miliona, dobija se prosečni trošak od 1.785 dinara po jednoj kupovini.

Uz ovaj podatak stoji i činjenica da u Srbiji ima oko 3,5

MILIONI PREKO INTERNETA

I u našoj zemlji beleži se porast plaćanja preko interneta. Tako je od januara do kraja juna ove godine karticama putem neta utrošeno više od dve i po milijarde dinara u domaćoj valuti. Još više smo utrošili u evrima, onlajn plativši robu i usluge vredne 36,99 miliona evra. U dolarima je ovaj ceh bio 15 miliona, u britanskim funtama 3,7 miliona, dok smo direktno u švarcarskoj valuti preko interneta utrošili "svega" 412.089 franaka.
miliona aktivnih debitnih kartica, čijom upotrebom se novac automatski skida sa računa korisnika, i svega oko pola miliona kreditnih kartica. Stoga ne čudi da istraživanja velikih kartičarskih kompanija ukazuju na to da se u Srbiji "plastikom" najčešće plaća - hrana.

- Debitne kartice su najpopularniji kartičarski proizvod u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Hrvatskoj - pokazuju najnoviji podaci "Masterindeks" istraživanja o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica koju radi kompanija "Masterkard".

- Ovim karticama se najčešće kupuje hrana, i to je izjavilo 65 odsto ispitanika u Srbiji i Bugarskoj, kao i 46 odsto ispitanika u BiH. S druge strane, Hrvati, 73 odsto ispitanih, debitnim karticama najčešće kupuju odeću.

Kreditne kartice pak u Srbiji, prema ovom istraživanju, građani najviše koriste za kupovine nameštaja i kućnih aparata, dok je kod Hrvata i ovde prva na listi – odeća.

- U Bugarskoj korisnici kreditnih kartica njima kupuju hranu, što je izjavilo 59 odsto ispitanika, a više od polovine ih koristi za internet kupovinu - stoji u izveštaju "Masterkarda".

Kada je reč o podizanju gotovine sa bankomata u Srbiji, ovaj iznos je, za prvih šest meseci ove godine, prema podacima Narodne banke, premašio 326 milijardi dinara. U proseku smo podizali 8.270 dinara u kešu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    vlastimirka vlastic 19.09.2017 14:23

    PUTA 2-3% PREVALJENIH DIREKTNIH TROSKOVA I BANKE SU DOBILE KRAVU MUZARU KOJU NEKI ZOVU I srbija
    izem ti ovakvu zastittu potrosaca a i trgovaca

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plastični novac plaćanje plastikom kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana