Tekst objavljen: 13.01.2019 10:00        


Za najviše pet meseci 22.400 preduzeća nestaće sa poslovne mape Srbije. Najveći broj njih faktički ni danas ne doprinosi privredi, jer većina ne beleži promet. Agencija za privredne registre pokrenuće postupak prinudne likvidacije, jer ove firme do kraja 2018. godine nisu podnele finansijske izveštaje ni za 2016, ali ni za 2017. godinu.

Katanac na više od 22.000 firmi

Zakon o privrednim društvima već godinama predviđa da je to dovoljan razlog za prinudnu likvidaciju, ali u praksi postupci nisu pokretani.

- Po isteku roka od 90 dana, od objave obaveštenja firmama o tome da su se stekli uslovi za prinudnu likvidaciju, registar privrednih subjekata će po službenoj dužnosti doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije - rečeno je Novostima u APR-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prinudnom likvidacijom onih koji dve uzastopne godine nisu podneli finansijski izveštaj, očekuje se jasnija slika o tome koliko firmi u Srbiji posluje.

Svake godine taj izveštaj u Srbiji ne podnese oko 30.000 preduzeća.

1 komentar

  1. User image
    Ljubomir Vukajlović 15.01.2019 11:15

    Imam preduzeće (D.O.O.) registrovano 2005 godine koje nama PIB, pečat. žiro-račun niti je na bilo koji način imalo bilo kakve aktivnosti. Sticajem okolnosti potpuno sam i zaboravio na postojanje tog preduzeća dok mi prošle godine nije stigao poziv od Privrednog suda u Beogradu jer sam optužen da nisam prijavio da NISAM imao aktivnosti u 2014 god. Uredno sam osuđen i uredno platio kaznu.
    Da li bih bio pozvan i optužen da je APR radio svoj posao i postupio po zakonu ? Da li bih se nervirao i trpeo maltretiranje da zbog beznačajnog prektšaja gubim vreme (i novac) da je APR na vreme ispunilo svoju zakonsku obavezu ? Kome sve ovo ide u prilog ili je sindrom "Čvarkov, Torbica, Boškić" zarazio kompletnu državnu upravu ?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
likvidacija apr firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana