Tekst objavljen: 23.05.2015 17:00        


Američki i britanski regulatori kaznili su pet velikih globalnih banaka sa gotovo šest milijardi dolara zbog manipulacija na deviznom tržištu i nameštanja londonske međubankarske kamatne stope Libor.

Kazna za pet banaka gotovo šest milijardi dolara

U okviru poravnanja sa vlastima, banke "Barkliz", "JP Morgan Čejs", Sitigrup i Rojal benk ov Skotland (RBS) priznale su da su sarađivale pri manipulisanju deviznim tržištem, dok je švajcarski UBS priznao da je učestvovao u nameštanju Libora, prenosi agencija Frans pres.

Američke banke "JP Morgan Čejs" i Sitigrup plactiće 550 odnosno 925 dolara kazne, dok će britanske "Barkliz" i RBS platiti 650 odnosno 395 miliona dolara.

"Barkliz" će, u okviru odvojenog poravnanja sa njujorškim finansijskim regulatorima, platiti dodatnih 1,3 milijarde dolara i otpustiti osam bankara koji su učestvovali u manipulacijama.

UBS je kažnjen sa 203 miliona dolara, ali je uspeo da izbegne krivično gonjenje za manipulisanje deviznim kursevima, dobivši od američkog Ministarstva pravde uslovni imunitet zbog saradnje sa vlastima. Ipak, banka će američkoj centralnoj banci (Fed) platiti kaznu od 342 miliona dolara i promeniće način funkcionisanja svog sistema deviznih kurseva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke kazne banaka banklarske manipulacije manipulacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana