Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 28.04.2018 11:26        


Banke u Srbiji počele su da smanjuju kamate na gotovinske kredite u dinarima. Pojedine su prepolovile cenu keš zajmova, a sve u želji da bi privukle klijente. Keš pozajmice su najtraženije na tržištu i zbog toga je počela trka bankara sa cenama koje nude, ali koliko god da vam se čini ponuda primamljiva, savetuje se oprez.

Keš krediti nikad povoljniji, ali oprez

Umesto dosadašnjih 12,50 odsto, koliko su iznosile kamate na nenamenske kredite, sada banke nude od 5,90 do 7,60 odsto na godišnjem nivou, pišu "Novosti". Razlog za ovaj potez trebalo bi tražiti u poslednjoj odluci Narodne banke Srbije koja je snizila referentnu kamatnu stopu na tri odsto (dakle, toliko košta cena novca u Srbiji), pa bankari mogu da svoje zajmove prodaju i po šest odsto i da gotovo duplo zarade.

Rok otplate i do 120 meseci

Gotovinski krediti mogu se uzeti u iznosu od 5.000 dinara do tri miliona dinara, bez žiranata i depozita. Rok otplate je od 12 do 120 meseci. Bankarska naknada i dalje se zaračunava i iznosi od 1,5 do tri odsto. Plaća se jednokratno. Minimalna zarada klijenta koji želi da se zaduži može da bude i 15.000 dinara.

Ukoliko neko uzme 200.000 dinara sa rokom otplate od tri godine, mesečno će vraćati po 6.140 dinara. Ako želi da refinansira svoje obaveze kao što su keš kredit, kreditna kartica i dozvoljeni minus, može da se opredeli za duži rok. Najčešće je to 84 meseca. Tako ako se zaduži 500.000 dinara na sedam godina, svakog meseca će otplaćivati po 8.300 dinara.

Građani sada za razliku od prethodnih godina kada je postojao prećutni dogovor i kada su sve banke imale gotovo identične kamate, mogu da pronađu za sebe povoljniji keš zajam ako obiđu više banaka.

Banke su dosad zarađivale na gotovinskim kreditima i do tri puta više nego što je cena novca u Srbiji. Marže su im se kretale i od 12 odsto.

Keš se najlakše potroši, arata ostaje

Ipak, bez obzira koliko vam se primamljivo izgleda mogućnost zaduživanja, dobro razmislite da li vam je keš kredit neophodan. Naročito ako već imate neke od kredita. Gotovina se najlakše potroši, a rata za otplatu ostaje. Pre nego što podnesete zahtev, procenite da li ćete i kasnije biti u mogućnosti redovno da izmirujete svoje obaveze, naročito kod ugovora kod kojih može doći do promene uslova otplate kredita, odnosno gde je promenljiva kamatna stopa.Jedan od rizika je i da ostanete bez posla, a rata i dalje ostaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jeftini krediti gotovinski krediti banke keš kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana