Tekst objavljen: 23.04.2021 16:00        


Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportistima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine. To je izjavio zamenik guvernera Narodne banke Kine (PBOC) Li Bo uz dodatak kako cilj digitalnog juana (ili e-CNY) nije da zameni ulogu dolara na međunarodnoj sceni

Kina će testirati kriptojuan na ZOI u Pekingu

PBOC je počeo da istražuje digitalni juan 2014. godine, a nedavno je pokrenuo niz pilot projekata širom Kine koji stanovnicima gradova, uključujući Šenžen i Peking, omogućuju testiranje valute kod trgovaca. Cilj je zameniti gotovinu i kovanice u opticaju i pojačati bezgotovinsko plaćanje u Kini. To nije kriptovaluta i nije dizajniran poput bitkoina.

- Za predstojeće Zimske olimpijske igre u Pekingu pokušavali smo učiniti e-CNY dostupnim ne samo domaćim korisnicima, već i međunarodnim sportistima i sličnim posetiocima - rekao je Li tokom panela koji je CNBC moderirao na Boao Forumu za Aziju na ostrvu Hainana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Li je rekao da će kineska centralna banka uključiti "više scenarija i više gradova" kako bi testirala digitalni juan.

Zamenik guvernera rekao je da još ne postoji vremenski okvir za nacionalno uvođenje digitalnog juana, ali da PBOC mora povećati obim svojih pilot projekata i "ojačati" tehnološku infrastrukturu koja podupire digitalnu valutu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kriptojuan kriptovalute digitalne valute 2020 zimske olimpijske igre

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana