Tekst objavljen: 21.09.2015 14:26        


Kina i Britanija će razmotriti mogućnost povezivanja Londonske i Šangajske berze, izjavio je danas britanski ministar finansija Džordž Ozborn, uprkos višenedeljnom padu vrednosti akcija na azijskim berzama. 

Kina i Britanija razmišljaju o povezivanju berzi

Tokom petodnevne posete Kini, s ciljem promovisanja odnosa između Britanije i druge najveće svetske privrede, Ozborn je rekao da će biti sprovedena studija o izvodljivosti o potencijalnom povezivanju Londonske i Šangajske berze, prenosi Frans pres.

"U našem je interesu da imamo ozbiljna i zrelija finansijska tržišta širom sveta. Mislim da London kao dom najozbiljnijih i najzrelijih tržišta kapitala može da odigra ključnu ulogu u tome", naveo je britanski ministar.
U novembru prošle godine pokrenuto je povezivanje Šangajske i Honkonške berze, što je međunarodnim investitorima omogućilo da trguju odabranim akcijama u Šangaju, dok je investitorima u kontinentalnom delu Kine data prilika da kupuju akcije na Honkonškoj berzi.

"Trebalo bi da više poslujemo sa Kinom kako bismo ostvarili bolju povezanost sa kineskom privredom. Naše finansijske institucije treba da uspostave snažnije veze", izjavio je Ozborn.

Kako ocenjuje Frans pres, kineske berze su nekada upoređivane sa kazinima, a ključni indeks Šangajske berze, Šangaj kompozit, skočio je više od 150 odsto u poslednjih godinu dana, zaključno sa sredinom juna 2015. godine. Od tada, deonice na kineskim berzama su izgubile oko 40 odsto vrednosti, uprkos nastojanjima zvaničnog Pekinga da podigne vrednost akcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povezivanje berzi kineska berza londonska berza svetske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana