Tekst objavljen: 17.04.2016 14:27        


Kineska centralna banka snizila je danas kurs juana prema dolaru za najviši procenat u tri meseca, pošto je američka valuta ojačala na temelju boljih podataka o kineskoj spoljnotrgovinskoj razmeni.  

Kina oborila kurs juana prema dolaru

Narodna banka Kine (PBoC) utvrdila je kurs juana na 6,4891 juan za jedan dolar, što je za 0,46 odsto niže u odnosu na jučerašnji kurs i predstavlja najveći jednodnevni pad kineske valute od januara, prema podacima kineskog sistema za trgovinu devizama, prenosi agencija AFP.

Vlasti u Pekingu puštaju da juan jača ili slabi samo dva odsto u oba pravca na dnevnom nivou, kako bi sprečile volatilnost kursa i zadržale kontrolu nad valutom.

Niža vrednost juana trebalo bi da učini kinesku robu jeftinijom na svetskim tržištima, a ponavljanje rezanja kursa u avgustu prošle godine i opet u januaru ove godine podstiče strahovanja da Peking nastoji da obezvredi nacionalnu valutu kako bi svojim izvoznicima obezbedio konkurentsku prednost.
Kineski zvaničnici su u više navrata saopštili da nemaju nameru da to rade.

Dolar je ojačao nakon što je Kina juče objavila podatke koji pokazuju da je izvoz u martu porastao više nego što se očekivalo, a najnoviji pokazatelji ukazuju na to da bi usporavanje rasta druge najveće ekonomije sveta moglo da bude ublaženo.

Tomi Sji, ekonomista u kompaniji Oversi-Čajniz benking, izjavio je za agenciju "Blumberg njuz" da je niži kurs juana "odraz oporavka dolara preko noći", ali je dodao da pad nije tako veliki kao što se očekivalo, te da se očekuje njegovo dalje slabljenje.

Peking je potrošio ogromne sume deviza za podršku nacionalnoj valuti i zaustavljanje odliva kapitala do kog je došlo zbog uzbune među investitorima posle iznenadne devalvacije juana u avgustu, kada je za samo nedelju dana kineska nacionalna novčana jedinica devalvirana za gotovo pet odsto.

Kineska centralna banka je juče "ubacila" 285,5 milijardi juana (44,11 milijardi dolara) u 17 finansijskih institucija putem mehanizma srednjoročnog kreditiranja za održavanje likvidnosti bankarskog sistema, saopšteno je na zvaničnom mikroblogu PBoC na internetu.

Takođe je "ubrizgala" 40 milijardi juana danas putem svojih redovnih operacija na otvorenom tržištu.
Juan se danas u kontinentalnom delu Kine kotirao na 6,4837 juana za jedan dolar, što je za 0,25 odsto niže od nivoa na kom je zatvoren prethodnog dana, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kina banka centralna banka dolar narodna banka kine juan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana