Tekst objavljen: 24.08.2022 9:00        


Kompanija Eni je saopštila da je otkrivena važna i velika rezerva gasa na oko 160 kilometara od obale Кipra. Preliminarne procene ukazuju na približno 2,5 TCF (triliona kubnih stopa) gasa, sa značajnim dodatnim potencijalom koji će biti procenjen dodatnom istražnom bušotinom

Kipar otkrio nove rezerve gasa


Bušotina je naišla na veliki gasni stub u nizu stena karbonatnog rezervoara sa dobrim do odličnim svojstvima.

Eni je saopštio da je otkrio važnu rezervu gasa na oko 160 kilometara od obale Kipra sa bušotinom Kronos-1, u Bloku 6, na dubini vode od 2.287 metara. Blokom upravlja Eni Kipar sa 50 odsto udela. TotalEnergies je partner sa preostalih 50 odsto, prenosi breakinglatest.news.

Kako navode, preliminarne procene ukazuju na približno 2,5 TCF (triliona kubnih stopa) gasa na mestu, sa značajnim dodatnim potencijalom koji će biti procenjen dodatnom istražnom bušotinom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Bušotina je naišla na veliki gasni stub u nizu stena karbonatnog rezervoara sa dobrim do odličnim svojstvima. Intenzivna kampanja prikupljanja podataka istakla je ukupnu neto platu od preko 260 metara sa intervalima koje karakteriše odlična propustljivost. Inženjerske studije su već u toku za ubrzani razvoj otkrića.

Bušotina Cronos-1 je četvrta istražna bušotina koju je izbušila Eni Kipar i druga u Bloku 6, nakon otkrića gasa Calipso-1 2018. Otkriće Cronos-1 stvara uslove da dovede do daljih potencijalnih količina gasa u regiona i predstavlja jednu od akcija koje je Eni ostvario da podrži snabdevanje Evrope dodatnim gasom.

Ovo otkriće potvrđuje efikasnost Eni-jeve strategije istraživanja, koja ima za cilj stvaranje vrednosti kroz duboko poznavanje geoloških basena i primenu zaštićenih geofizičkih tehnologija. Eni je prisutan na Kipru od 2013. godine. Kompanija upravlja blokovima 2, 3, 6, 8 i 9 i ima udeo u blokovima 7 i 11 kojima upravlja TotalEnergies.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mediteran rezereve gasa gas Kipar prirodni gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana