Tekst objavljen: 01.07.2015 11:31        


Klijenti koji imaju racune u četiri grcke banke koje posluju u Srbiji potpuno su sigurni, jer one posluju uobičajeno, likvidne su i isplaćuju sve štedne uloge, izjavila je sinoć guverner NBS Jorgovanka Tabaković. Kod NBS otvoren je poseban račun na koji te banke deponuju svoja devizna sredstva, odakle ih isplaćuju bez ograničenja, rekla je Tabaković za RTS.

Klijenti grčkih banaka u Srbiji potpuno sigurni

Povlačenje sredstava iz grčkih banaka u Srbiji počelo 22. juna, ali taj novac nije završio u "slamaricama", odnosno izvan bankarskog sistema, jer je prebačen na račune drugih banaka u zemlji i napomenula da je u proteklih desetak dana povećan nivo štednje u bankama.

NBS je preduzela sve mere koje zahteva vanredna situacija štro će učiniti štediše i pravna lica potpuno sigurnim od rizika u kojem se mogu naći grčke banke, zbog nagoveštaja mogućnosti da Grčka bankrotira, naglasila je Tabaković i navela da se radi o tri nivoa zaštite.

Pre svega, nema nikakvih ograničenja za podizanje štednih uloga, banke posluju kao i ranije, ali NBS sprovodi pojačani nadzor u sve četiri grčke banke (Vojvođanska banka, Alfa banka, Eurobanka i Pireus banka), rekla je Tabaković.

"To podrazumeva da smo za sve četiri grčke banke otvorili posebne račune, na kojima će one deponovati svoja sredstva, u deviznom znaku i ona će biti kod NBS, što je dodatni dokaz da Narodna banka neće da dozvoli nikakva ograničenja", kazala je ona.

Tabaković je podvukla da nije moguće iznošenje kapitala banaka iz Srbije, kao što nije moguće iznositi osnivački kapital domaćih privrednih društava.

Guverner NBS je prenela da je juče održan sastanak sa predstavnicima sve četiri grčke banke u Srbiji, koje su bile veoma kooperativne kada su im uručena rešenja o privremenim merama i prihvatile su ih, ukazujući da su te mere bile nužne da se sačuva stabilnost finansijskog sistema zemlje.

"Dakle, NBS nema izbor. Jedini izbor je da održi cene stabilnim i finansijski sistem", naglasila je Tabaković.
Odgovarajući na pitanje da li se usled najave bankrota Grčke može očekivati pad deviznog kursa, 
NBS je spremna za sve scenarije i raspolaže sa setom instrumenata za zaštiti deponente banaka u Srbiji i da izbegne situaciju u kojoj mora da aktivira bankarsku garanciju od 50.000 evra po jednom štednom ulogu, poručila je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs grčke banke banka vojvođanska Alpha bank Eurobank štediše

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana